Saturday, June 26, 2010

wah..ari nih dah 27 hari bulan dah..


Itu tanda nya??
ntah lah..
Aku dah xnak sorok2 dah..
Tpi korang sume dah tau..
Sudah masuk 3bulan.
Alhamdulillah...



Email


Sejak 2,3 kucing berlari nih..Manakan same si kucing belang..Aku slalu je dpt email..Email aper??
Email lotery lah,ni lah..Kepala hot dyee org..Ape kejadah nye aku nak menang lottery..Contoh:

Your email have won £891,934.00 Send:Name,Age, Address, Tel,Country

Giler ape nyer..Klo aku menang peraduan mewarna,aku cye ar..Bakat aku dlm mewarna dah x dpt di bendung lagi..Korang caye x aku penah menang pertandingan mewarna?? caye x?? Korang memang,sume yang aku ckap,sume x caye..Bila aku btl2,ko kate aku tipu,bler aku tipu, korang pecye lak..Tpi memang aku tipu pun..Xde keje aku nak menang pertandingan mcm tuh..Xde clazz lah kan(padahal dah byk kali kecewa,asek x menang je) Tapi aku x putus asa..Ada aku igt lagi, pertandingan mewarna..Aku ngn akak aku masuk jer..Mase tuh lah aku baru tau yang aku ader bakat meniru..Dan bakat tuh dah meluas dah sampai ke manara gading..Semakin kiter asah, semakin tu lah mkin pro..Tapi bakat tuh agak kurang di guna kan atas sbb2 yg kukuh..Berbalik pd pertandingan mewarna..Bape jam ntah masa mewarna 2..Aku dok sblh akak aku..Tpi ader ke ptt dok bwh lantai..Bakat mewarna yg telah lame terpendam ni x dpt di tunjuk kan..Akhir nya kakak aku gak menang..Lagi pun aku sbg adik,kene lah mengalah kn..Xkn aku nak langkah bendul lak klo menang..Tapi xper..Ader lagi pertandingan mewarna yg aku masuk..Tpi ni sume adek bradik aku masuk..abg aku,kakak aku..bler aku kaler tuh,aku tgk kakak ngn abg aku kaler,huh,,putus asa trus..Aku tgk,aku kaler dah mcm dak tadika pun ader.. haha..Maser 2 pun darjah bape ntah..Akhir nya,bakat mewarna aku 2,aku simpan dlm2.Aku dah xnak tunjuk kat org dah,walaupun ramai peminat yg suh aku kaler,tpi aku dah bersara dah.. Lepas tuh aku tukar lak kerjaya,melukis..Tapi haram x berbau, aku ley lukis muka Son Goku jerk..pastu badan dier,bdan lidi..Sejak tu,kerjaya aku bertukar tukar..ni lah,tu lah..Skg nih aku dah jmpe dah..blogger..Walaupun mcm x best je post2 aku nih,tpi nih sume kluar dari hati. Ni diari aku...KORANG XLEH BACA DIARI ORANG LAIN!!!!!!

Berbalik kepada tajuk besar kite ye tuan2 dan puan2 skalian..Kini masalah aku akan jadi masalah besar negara..Asal lah aku ley dpt email pelik2..Aku sangat x berpuas hati lah mcm nih..Tgk2 notification,email mcm tuh..Lain lah aku dpt mcm nih

"Anda telah memenangi cabutan bertuah..Sila lihat di luar..Kereta Suzuki Swift itu adalah milik anda..Kunci ada di atas meja." Yang benar: Bapak ko..




Kan best klo dpt mcm tuh..Sejuk prot mak aku mengandung akn aku..Tapi xpe..Itu kereta idaman aku,n aku nak bli hasil titk peluh aku..Kan org kater sebutir beras ibarat titk peluh petani..Jadi,kiter mkn seketul 2 dah mcm bertani dah..Jadi jgn lah membazir ye rakan2.. Klo mkn itu,igt lah aku kat cni..Yang hanya mkn nasi berkuah kicap(kata botolkicapsusahmati)..

Hah..Lagi satu..tiba2 lak aku merindui bekas kekasih lame...W660i....Aku rindu kau wahai hp kesygan ku..Tiada hp lain dpt mengganti kau..Skg nih aku masih gune kan madu kau..Aku nak carik hp lain,tpi ssh..aku asek igt kan ko..huhu...


Friday, June 25, 2010

Buat Kawan

Bila aku dengar je lagu nih..
Aku teringat kat seseorang..
Seseorang yang bergelar kawan..
Dia seorang yang sangat baik..
Walaupun agak berumur(sory)..
Tapi berdarah muda..
Aku hormat gila kat dier..
Telah menjadi ahli tetap Geng Karok..
Dan ni lah satu2 nya lagu yang dier best nyanyi..
Lagu di tuju khas untuk..
Noor Hamidah Binti Mubin
a.k.a Midot

video

Thursday, June 24, 2010

Untuk Dia

video

You know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

You came along just like a song
And brightened my day
Who would have believed that you were part of a dream
Now it all seems light years away

And now you know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile

Now some people say happiness takes so very long to find
Well, I'm finding it hard leaving your love behind me

And you see I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel glad when you're glad
I feel sad when you're sad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

Tuesday, June 22, 2010

Hati ini


Setelah sekian lama ku pendam..
Ku sentiasa ingin kan mu..
Tapi masa x menentu kan kita..
Byk dugaan yang menimpa..
Tapi ku tetap x putus asa..
Kini kau di depan mata..

Ku dekati mu..
Ku buka baju hijau mu..
Redup mata ku memandang mu..
Ku x tahan ngn nafsu ku..
Ku pegang dan terus....
eeerrmm.....
Sdap nye....
sdap gle durian bpak aku bli nih..



p/s umah aku dah masuk musim buah buahan..
p/s1 jge dri midot..
p/s2 imusm...

Monday, June 21, 2010

P

Sebelum bermula cerita suka dan duka,Bismillahirrahmanirrahim..Syukur Alhamdulillah..
Penantian selama beberapa tahun nih berbaloi jua akhir nya...Atas penangguhan yang mmg x dpt nak di elak kan, tarikh keramat nih 21 jUn 2010 menjadi penentu segala2 nye..Tanpa segan silu,aku menetap kan tarikh tersebut coz mmg xder maser dah,aku pun nak masuk kolej dah kan..Ok..Cerita kan lah sejarah aku dlm dunia lesen krete nih...Aku telah mendaftar masuk lesen nih pas hbs je matrik..Hasil sbb maser 2 aku masih bekerjaya,aku x dpt nak free kan dri utk ke claz2 yg wajib di duduki..Tpi nak di jadi kan cerita,kan utk dpt lesen L, kene masuk test komputer kan??yeah...Aku gagal test pertama..Agak malu gak aku ngn kaum2 aku..Aku telah memencil kan dri waktu 2..Terngiang2 kat telinga aku "ko matrik ko lulus,test yg begitu sng pun ko x lulus"..Aku yakin maser 2..maser wat test 2,aku recheck 4 kali kot..Dlam sejarah hdp aku, ni plg byk aku semak blk jawapan..Argh..itu x mematahkan semangat aku utk meneruskan hdp ku ini..Aku repeat balik mgu dpn nyer..Alhamdulillah nasib aku baik..Ckup2 makan..Aku rase komputer nih tipu kot,Aku dah tiru org sblh dah kot,itu pun ckup2 mkn..mengong btl aku nih..
Akhir nyer kini aku dah bergelar mahasiswa dan memegang lesen P..AKu amat berbangga.haha

p/s terime kasih penyokong2 ku...

Sunday, June 20, 2010

490min29sec


BAHAGIA

sEmAlAm

Semalam bersamaan 19 jUn 2010...
Parents aku baru balik dri kg...
Sabak Bernam(take not ye bell athirah,sabak,bkn Sabah)
Kul 12am tepat dye org sampai umah..
Balik dri kg,msti ar bawak buah tangan..
Aku pun turun ar kat kete..
Ya Allah..
Ni bkn buah tangan, ni buah x ckup tangan..
Byk giler buah buahan..
Macam2 ader..
Kelapa ader,pisang ader,tembikai susu ader..
Ader satu tuh,aku pun xknl buah ape tuh...
tpi yg xley belah nyer,kelapa ader ar 30++ bijik..
Bape pokok kelapa ntah bpak aku tumbang kan..
Pada keesokan ari nyer,ari ni lah..
Aku bgn pagi(kul 12),aku bkk peti sejuk...
waahh..tembikai susu dah tersedia utk beta mkn..
Ape lagi,tanpa menghirau kan berus gigi kat blik mandi,
Aku mkn tembikai susu nih,mkn punye mkn.
Aik,dah tgl ckit,aku rase bru mkn 2 jerk..
hmm..tgh hari lak..
Berpecah lah sekawan kelapa yg tersadai kat luar..
Aku telah menjadi penonton menyaksi kan,
Bpak aku vs kelapa2 tersebut..
Akhir nya kemenangan berpihak kepada bpak aku..
Hebat jugak bpak aku nih..
Dia rai kan kemenangan pdi Hari Bapa nih..
Mak aku plak dgn bangga nye mempelawa dri wat dadih kelapa(mak aku sorang je tau wat dlm umah nih)
Jadi kesimpulan nya ari nih..
Makan lah buah tempatan..
Nescaya hdp anda sehat,cegas, dan cerdas..
Sila2 lah nikmati gmbo buah buahan ini..




p/s sy rindu kamo

Saturday, June 19, 2010

Hari ini ari bapa ker??


Yes..korang tau ke hari bapa bler hah??hah??ckap..korang dah wish happy Father's day dah kat bpak tersayang..??Korang ni ape nak jdi..kecik ati bpak korang..Dye org tu walaupun tegas,tpi nak gak kadang2 anak die wish happy father's day...Mother's day sambut,father's day x..Ape nak jdi ntah...Aku pun x terkecuali..haha..Aku baru tau kot Hari bapa ari nih...Ek??bkn smlm ker?? Lantak ar..hua3..Ntah lah...Bgi aku mcm ssh gler nak wish bpak aku Happy father's day. xtau naper..korang tau nper x??Tpi x tau lah..Biar aku wish kat cni je lah..Harap bpak aku bace blog aku..Xkesah lah thn dpn ke,bler ke..Msti dier terharu gler lah..hehe
_________________________________________________

Dengan ini,saya,Muhammad Faiz Asyraf Bin Bahrudin,
ingin mengucap kan Selamat Hari Bapa kepada abah aku tercinta,
Bahrudin Bin Abdul WAhab..
Terima kasih kerana jaga faiz drri lahir sampai ke besar gini..
Mintak maaf klo x jdi anak yg baik slama nih..
Faiz akan cube ubah sikap nih..
InsyaAllah..
Smoge abah panjang umur dan di murah kan rezki...
Faiz akan jadi anak yang baik lpas nih..
Terima kasih abah...
_____________________________________________________

World Cup


Piala dunia..Perlawanan bola antarabangsa yg x asing lagi..Tahun ni dah bpe kali dah World Cup.. Tapi aku x tau ar,kemeriahan dier x dpt rase ar stakat nih..Memang tahun nih bosan ar..Stakat ni ar..Aku rase sepanjang kelahiran aku nih,Piala Dunia plg best mase WC 2002 kat korea/jepun..Mase tu aku sanggup ponteng skola agama coz nak tgk England lwn Brazil..Mcm bangang pun ader rase nyer..Tapi malang nyer tahun nih,walaupun aku tgk stiap perlawanan. Tapi mcm x berbaloi ar aku dok ngadap tv..Buang mase ngn buang letrik jer..Sian bpak aku kne bayar bil letrik..NI sumer salah WC.. Aku nyer team Spain ngn England..HAmpeh..Xley harap langsung..Pastu baru aku nak sokong Germen,tpi kalah lak ari tu..X jadi plak..Skang aku sokong Holand lak (kesah ape aku nak sokong bpe byk negara) Aku harap ar,game2 lps nih x lah bosan mcm game2 lps..Aku nak fun,,Mkin aku tgk,mkin tension aku..

p/s tgk sukma lagi best..
p/s1 rindu<3

Friday, June 18, 2010

Surat Cinta @ Sms


Kalau dlu surat cinta jadi penyatu kepada mak bpak kita, tpi skang lain pula jadi nye..Dengan kemajuan teknologi yg melimpah2,membuat kat surat cinta menjadi lapuk bgi kesemua remaja pada zaman kini..Sbelum wujud nyer hp, surat cinta lah dpt menghubung kan antara insan tercinta..Sekarang,pada awal nyer SMS,MMS dan skang 3g..Itu baru Handphone.. Blom komputer,laptop..Dengan email,YM dan kini Facebook menjadi kegilaan ramai pemain2 cyber..Kini mak bpak kiter lak nak berjinak-jinak ngn Facebook nih...Dunia berubah kan..Cuba korang bayang kan mase skang,hp xde,komputer xder,.. KOrang gune surat je nak contact kekasih..Pergh..Gler..baper byk surat nak kne antar kan?? Tpi surat bley gak gune.. Tpi mcm ari2 penting,anniversary...Xyah ar tiap ari nak bgi surat..Pokai oo..Nak bli setem,surat sumer,.Renung2 kan..


P/s Aku ditegur coz post aku dah makin plik??btl ker??haha.. ;p




Thursday, June 17, 2010

Dalam laut ada sungai



Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut

“Akan Kami perlihatkan secepatnya kepada mereka kelak, bukti-bukti kebenaran Kami di segenap penjuru dunia ini dan pada diri mereka sendiri, sampai terang kepada mereka, bahwa al-Quran ini suatu kebenaran. Belumkah cukup bahwa Tuhan engkau itu menyaksikan segala sesuatu. ” (QS Fushshilat : 53)



“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Q.S Al Furqan:53)

Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau , ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.



Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor Muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi “Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. .”Artinya: “Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus.” Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi “Yakhruju minhuma lu’lu`u wal marjaan” ertinya “Keluar dari keduanya mutiara dan marjan.” Padahal di muara sungai tidak
ditemukan mutiara.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur’an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur’an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur’an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.

Maha Suci Allah yang Maha Menciptakan Sungai dalam Laut



Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air.” Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. bersabda, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”



Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico. Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.



Setengah pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

Monday, June 14, 2010

Penghijrahan Armada Ikan Pari

Bagai dedaun yang terapung-apung di tengah lautan,
beribu-ribu Ikan Pari kelihatan berkumpul di lautan Mexico.

Kejadian yang memukau ini dirakam ketika
armada makhluk-makhluk ini melakukan penghijrahan.

Dengan meluncur di bawah ombak,
ia mengubah lautan biru menjadi kuning keemasan.

Seorang jurugambar amatur, Sandra Critelli merakam foto indah ini.

Katanya,
Seperti lukisan.. permukaan air seperti dipenuhi
dedaun musim luruh yang melayang ditiup angin.



[Image: 39032995.gif]
Banyak jumlahnya.. menjangkau ke ribuan angkanya!


[Image: 90439905.gif]
Berukuran lebar kepaknya 2.1 meter,
ia meliputi seluruh kawasan sekitar

bukan sahaja di permukaan,
malah terdapat yang bergerak di lapisan-lapisan bawah.


[Image: 56307379.gif]
Pada waktu penghijrahan, sebanyak 10,000 ekor ikan pari
akan bergerak dalam satu angkatan.


[Image: 29098492.gif]
Bismillahirohmanirohim...

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kejadian langit dan bumi
serta segala yang Dia biakkan pada keduanya dari makhluk-makhluk yang melata dan
Dia Maha Kuasa menghimpunkan mereka semuanya apabila Dia kehendaki (melakukannya)."

(Asy-Syura 42:29)

Cerita limau

Pada suatu hari limau pulang kerumahnya , si limau melihat kenapa kulit limau isterinya bertaburan.
[Image: F.jpg]

Kemudian limau melihat isterinya ternyata telah bermesraan dengan si pisang.
[Image: F2.jpg]

Limau yang terkejut giler melihat isterinya curang, akhirnya bertengkar dengan isterinya
[Image: F3.jpg]

Akhirnya limau pun keluar dari rumah dan si limau pun dihibur oleh kawan-kawannya
[Image: F4.jpg]

Walaupun dihibur si limau tetap stress.
[Image: F5.jpg]

Dan akhirnya si limau menjadi seorang pemabuk dan bakal dihumban keneraka kerana taisong minum todi.
[Image: F6.jpg]

Laki Baca lah

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

RnR Taiping

PERHATIAN : Jauh kan dari makanan


Perjalanan ku dri kedah terhenti di sebab kan masalah peribadi ku..
Waktu 2 ujan renyai2 di waktu mlm..
Off course ar bru balik dri kenduri kawen..
Prot msti meragam gler vavi..
Aku dgn tanpa berfikir panjang trus masuk tandas kat r&r..
Sudah bru beberapa saat dok kat dalam..
Aku terdengar suare org berbual..

Bapak : Ader x??
Anak : Xder lah..
Bapak : 2 lah..kat sini sumer xde.....AIR..

"What the s*#%!!"seraya dlm hati aku berkata..
Aku dgn slow2 nyer bukak paip air..
Fak..Air xder..
Aku terus menjerit..
Woi!! Air xder...
Macam2 maki hamun kuar dri mulut aku..
Dlm utan pun x tension mcm ni bler memerot..
Akhir nye ader org bli kan aku air mineral..
naseb baik,klo x,xtau bahan ape aku nak gune kan..
_________sEkiAn____________

Langit Dan Laut

Dahulukala, langit dan laut saling jatuh cinta. Mereka saling
menyukai di antara satu sama lain. Oleh sebab sangat sukanya laut
terhadap langit, warna laut sama dengan warna langit. Oleh sebab
sangat sukanya langit terhadap laut, warna langit sama denga warna
laut.

Setiap senja datang, si laut dengan lembut sekali membisikkan kata-
kata `Aku Cinta Padamu’ ke telinga langit. Setiap kali langit
mendengar bisikan penuh cinta laut terhadapnya, langit tidak
menjawab apa-apa , hanya tersipu-sipu malu dengan wajah kemerah-
merahan.

Suatu hari, datanglah awan. Melihat kecantikan si langit, awan terus
jatuh hati terhadap langit, bak cinta pandang pertama. Tetapi tentu
sahaja langit hanya setia mencintai laut. Setiap hari, langit hanya
mahu melihat laut sahaja. Awan berasa sedih tetapi ia tidak berputus
asa mencari cara dan akhirnya mendapat satu akal. Awan mengembangkan
dirinya seluas dan sebesar mungkin serta menyusup ke tengah-tengah
di antara langit dan laut. Ia berusaha menghalangi pandangan langit
dan laut terhadap satu sama lain.

Laut berasa marah kerana tidak dapat melihat langit. Laut
mengeluarkan gelombangnya bagi mengusir awan yang mengganggu
pandangannya. Tetapi tentu sekali usahanya tidak berhasil. Lalu
datanglah angin yang sejak dulu mengetahui hubungan cinta langit dan
laut. Angin berasakan perlu membantu langit dan laut menyingkirkan
awan yang mengganggu perhubungan mereka yang sekian lama terjalin.

Dengan tiupan keras dan kuat, angin meniup awan. Lantas terpecah-
pecahlah awan menjadi berselerak ke banyak bahagian, sehingga ia
tidak berupaya lagi melihat langit dengan jelas dan tidak mampu lagi
untuk mengungkapkan perasaannya terhadap langit. Kerana rasa
terseksa menanggung perasaan cinta yang menggunung tinggi terhadap
langit, awan menangis sedih.

Hingga sekarang, kasih antara langit dan laut tidak dapat
dipisahkan. Kita juga dapat melihat di mana mereka menjalin kasih.
Setiap kali memandang ke hujung laut, di mana ada garisan horizon
yang menemukan langit dan laut, di situlah mereka sedang berpacaran.

Thursday, June 10, 2010

.................................

Belajar tanpa berfikiir adalah sia-sia serta buang tenaga,

Berfikir tanpa belajar lagi lah sia-sa dan buang tebiat,

Anda dah habis belajar??

Fikir balik..

.............................

............................


Aku x ley nak puas kan hati semua orang,

Aku kene pilih,

Dan aku memang kene pilih,

Jadi aku xde pilihan lain,

Mintak maaf..

.........................

currently mood=no mood

Tuesday, June 8, 2010

Aku masih sayang

video


Kau rinduku, jiwaku indah memanggil dirimu
Mataku terbangun untuk menanti
menantimu…
Jangan pernah kau ragukan cinta yang sesungguhnya
Itu bisa menghancurkan semua
bukan begitu…

reff:
Aku sungguh masih sayang padamu
Jangan sampai kau meninggalkan aku
Begitu sangat berharga dirimu
bagiku…
Dan kupastikan saja dihatimu
Kan kukorbankan semuanya untukmu
Sungguh kuberharap kaupun begitu
padaku…

Coba kau rasakan cinta yang begitu kan
mengesankan…
Yakin pasti dapatkan kemesraan yang penuh
cinta…


andai perempuan tahu

Andainya perempuan tahu.........
Lelaki juga boleh menjadi seseorang yg begitu sensitif
dan mengambil berat (prihatin)
Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak
semestinya cantik. Cukup dgn budi bahasa dan kesopanan yg tinggi.
Malah lelaki boleh menyukai wanita yg mempunyai banyak persamaan
dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak
yg boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui
perasaan sebenar yg dirasakan oleh seorang wanita.
Lelaki boleh menerima penolakan dgn baik.
Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya utk menambat
hati wanita...
Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap
wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan
menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau
swimming pool.
Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dgn situasi
ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho
hanya kerana ingin memikat hati wanita.
Bila lelaki cakap.."Emm..tengoklah dulu"..itu
seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu
hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang
dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
Kebanyakan lelaki yg nampak 'desperate', datang dari
sekolah all boys!
Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila
perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan
dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru
dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap
begitu begini...
Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang
bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat
berjalan dgn lebih baik.
Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan
'flirting' dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman
wanita yg istimewa...yang lain hanya kawan..
Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu
menyedari...maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja....Mereka
merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki
juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di
depan orang. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki,
perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh
minat.
Senang usahanya nanti...
Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan.
Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan
yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun
rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah
mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan
mempunyaikelemahan!

Pasar kereta api Maeklong


Dalam kebosanan cuti yang x berduit..Aku amat tertarik dengan sedutan Majalah 3 pd tarikh 29mEi2010..Sedutan pasal Pasar kereta api Maeklong..Aku tertarik giler coz boleh ader pasar kat tgh2 landasan kereta api..Giler ape cmtu kan.."Pasar kereta api Maeklong yang menarik ini terletak di Mae Klong, Samut Songkhram, Thailand...Kereta api komuter no 4382 dari Mae Klong menuju ke Ban Laem akan melalui pasar kereta api ini.. Lembaga Perlancongan Thailand mempelawa peminat kereta api ke pasar kereta api yang terletak di tengah Thailand ini.Perjalanan bermula dari Stesen kereta api Wong Wien Yai di Thonburi di sebelah barat Sungai Chao Phraya. Kemudian melalui Sungai Tha Chin menuju ke Stesen kereta api Ban Laem. Dari situ menuju ke Mae Klong (Samut Songkram). Ia dikenali sebagai Mahachai, yang terletak di sebelah Teluk Siam / Teluk Thai. Namanya diubah kepada Samut Sakhon sejak Raja Rama IV.."- di petik wikipedia...
Landasan kereta api dijadikan tapak perniagaan oleh penduduk Siam untuk berniaga buah-buahan, makanan, pakaian dan sebagainya. Gerai-gerai beroda digunakan supaya dapat dialih-alihkan apabila loceng keselamatan kereta api dibunyikan. Kereta api bergerak agak perlahan memandangkan ia baru mula keluar dari stesen kereta api. Peniaga sudah siap sedia mengubah gerai-gerai mereka agar tidak ada kemalangan berlaku. Kanvas mudah alih turut dipindahkan sebentar sementara kereta api lalu. Ada yang membiarkan sahaja buah-buahan dilalui oleh kereta api kerana telah dipastikan tidak mengenai lantai dan roda kereta api. Mereka cukup tahu tentang lebar, panjang dan ketinggian lantai kereta api....
Jadi,aku rase aku nak melancong kat thailand tgk pasar unik nih,..


Tuesday, June 1, 2010

sEbUAh kisAh hidUp dAn mAti

Al kisah satu kelab yang sedang dalam pejalanan ingin menjalankan aktiviti yang di luar kawalan fizikal aku..Proses yang banyak suka dan duka,marah tapi sayang..Tapi para ajk atau dengan kata nama lain peserta tidak pernah mengenal putus asa..Aktiviti yang besar tapi malang nya peserta tak memberangsangkan..perot aku lagi besar..Tengok betapa penting nya aktiviti ni sampai kan dua pegawai ataupun felo turut serta..Padahal peserta hanya beberapa keping jerk..Persedian aktiviti ini telah lama di buat..publisiti yang meluas sehingga melodi pun tau..Tapi masa je yang x mengene..Mase 2 lah nak tolong bapak,masa 2 lah,ni lah..Hidup penuh alasan kan..Tapi aktiviti ini harus jua dijalan kan..Meeting segala meeting di buat last2 minit utk persediaan terakhir..Dalam meeting tersebut hanya 9 orang..yup..itu je lah peserta..itu lah ajk..Aku di pertanggungjawab menjd ajk pengangkutan..aku lah yang akan menyetel kan kerje2 pasal bas..Aku telah menhantar sume borang yang perlu pada hari khamis[6mei2010] Tapi dgn kecuaian aku, keesokan hari nya aku x dtg utk follow up..yes..Aku memang seorang yang cuai..huhu..maaf sume..Pada sabtu dan ahad[8-9mei2010] Semua yang terlibat telah bertungkus lumus utk memasak utk membantu ajk makanan..Kata putus telah di buat, makanan kentang dan ikan bilis menjadi sandaran masa aktiviti yang akan di jalan kan.. Tapi pembaziran tetap berlaku..Kentang yg berlebihan hasil kecuaian sume pihak,terpakse di tempat kan di tong besar utk santapan minatang2 liar..Selain itu,peserta2 juga tidak putus2 ke tempat beli belah utk persedian ke aktiviti tersebut..Aku tidak berkecuali..AKu pergi ke pusat beli belah terdekat utk membeli bekalan makanan..Coklat 3 bar besar aku sapu,batery AA 11 ketul, itu je kot aku bli..Nak beli banyak2,x ckup duet plak..huhu..Skang kan memang kejawatan ekonomi pada aku,kluarga serta negara..Ini di sebab kan kurang keperihatinan oleh pihak yang berduet untuk memberi pinjaman kepada pihak yang kehabisan duit di sebab kan joli berbelanja..[nnt dapat pt,byar ar blek] Ari isnin bersamaan 10mei2010,lepas sbuh aku x dpt tdo coz memikir kan perihal bas..jauh aku termenung..pastu tertdo,bgn2 kul 9..glabah gler aku bgn, mandi pun mcm kobau,yang penting aku kene g gazebo awal..Dtg gazebo,col,sms, akhir nya bas dpt.. Alhmdlh..Lega gler..Pagi tu plak ader perjumpaan antara peserta..Nak agih2 kan barang2.. Aku pun dgn bangga bwk trun beg yg nak di bawa..Yes..Skali lagi aku di sound direct..Itu beg skola, bkn beg hiking..Aku buntu..Aku dah x tau nak pinjam beg sape..Akhir nye bincang punye bincang,maki punye maki,aku dpt pinjam beg pengarah program ni..Di sebab kan hal yang x dpt di elak kan,2 orang terpkse menarik diri..Yang mula nya 9orang, skang yakni tgl 7 orang..Agak hiba,tapi perjuangan harus di terus kan..Dan akhir 7orang yang pasti pergi,iaitu

OpEl aka felo pemantau/ajk sorakan
kIntAn aka parang man
bOtOl aka pengarah sambilan/ ajk pengangkutan
lEhE aka ajk peralatan/fotographer
mIdOt aka ajk makanan/chef bubur
ynA aka setiausa/sweaper midot
mImIE aka ajk keselamatan

Kul 9 bertempat di blik mtm,tempat nye berkumpul si gagah2..Akhir nya bas pun sampai tepat kul 11..Sokongan dari peminat2 dan penyokong2 yang xpnh pnt menyokong kami membuat kan kte orang makin bersemangat utk program nih..Sekali aku tgk driver bas nih aku,aku dah rase lain macam jerk..Ntah lah,aku wat donno jerk..Bas pun start jalan..Pastu driver 2 pgl aku ckap nak g kuala tahan kan,aku buntu...Serius aku x tau pape..Dan bas menjadi riuh sebentar mcm bunyi ombak dtg ke telinga aku..Driver bas memberhentikan bas kat sblh kolej serumpun utk memastikan hala di tuju..Atas kecuaian aku skali lagi,driver bas terpkse di tukar kan atas sebab2 tertentu..Serius maser 2 aku agak down lah..Tapi hdp perlu di terus kan..Nasihat aku pada ajk pengangkutan yg akan dtg,stdy balik mane hala tuju n kene gak tau jalan yg nak di tuju.. Selepas berhenti di r&r,aku terus tertido sampai kat Taman Negara Pahang,Sungai Relau,Merapoh, Kuala Lipis,Pahang..aroung pkul 4.30 kte org sampai..Kami ber7 terus bertapak di pondok yg berdekatan..Bincang punye bincang,sebulat suara nak masak nasi sekarang..masak 1 masktin dgn bersarapan roti cicah sardin..itu dah ckup mengenyang kan.. Dengan gilir2 slt subuh, akhir nya jam menunjukkan pukul 8.. Semua bersiap sedia dan sedang mengira jumlah peralatan yang perlu di bawa[declare] Sume sudah bersedia utk mendaki..eh..ape tgu lagi..jom ar...Alamak, yg plg penting,guider..Yes..kte org di sini berprblm dgn guider..guider yg akan guide kte org x di inform awal2 oleh majikan nyer..Agak angin ar..Akhir nye guider sampai around kul 11.. Korang tgk bpe jam kte org tgu,sume dah agak lemah dan mengantok..tpi perjalanan harus di terus kan..Permulaan perjalanan dgn menaiki 'roller coaster' ke kuala juram..yes.memang best gler naik minatang nih..mcm kat genting jerk..hehe..tpi jauh di sudut hati aku pendakian kte org ari nih,agak2 mcm ne ek liku2 jalan yg akan kte org tempuh..larat ke aku nih??xpe..aku yakin..Mind set ituu penting..Akir nya sampai ke kuala juram..kami memanas kn badan dan doa wajib di baca kn diketuai oleh lehe..Pejalanan pertama ke lata luis agak teratur dan semua msih fresh..Mkn tgh hari di lata luis pd pkul 1.13pm tpi aku hanya share mkn ngn lehe..Aku xde slera coz x biase lagi..Perjalanan di terus kan dgn smgt yg berkobar2 utk sampai ke kem site pertama kem kor..tpi dlm pejalanan yg penuh dramatik 2,dgn semua orang bergerak 1 kumpulan, sampai satu saat slh seorang dri kami menghadapi msalah penyakit yang biase dlm hutan,krem kaki..Kami bjln agak slow mase 2..Jadi aku ngn kintan membuat keputusan utk mengangkat beg org yg saket itu utk meringankan beban org tersebut..Tpi naseb baik ader guider yg pandai mengurut yg dpt mengurang kan skt krem..Jalan punye jalan,akhir nye sampai kat Kem lata Luis pada pkul 4 petang..Sume nyer berht sambil menunggu keputusan bos besar[opel],nak stay cni ke nak pegi kem kor..Dlm hati aku baik stay cni jerk..mls nak naik bukit lagi..Lagi pun guider ckap lps nih jln ke kem kor dkt,tpi bukit..kene menaik..Xnak aku..Ckup lah utk ari ni..Sepakat sekata sehati sejiwa nak kem kat cni..Kami pun diri kan khemah pusat,khemah tdo dan x lupa juga masak air panas..air panas nih penting utk kita memanaskan bdan dlm hutan mcm nih..Ari ni aku derma darah kat 3ekor minatang kesukaan midot,pacat..Menu mlm nih mcm biase nasi, bilis paku n giler kentang..Mlm tu agak selera gak mkn sbb lapo gler..Byk tenaga ilang ari nih..Pastu ader briefing dari guider utk perjalanan ari sok..sok ken push ckit coz byk mendaki..Mls 2 sume tdo pkul 9.30...Aku rase aku plg nyenyak kat situ,sampai dengkur..haha



-.12mEi2010 bersamaan ari Rabu.-

Pagi yang indah di kem lata luis,bunyi serangga memeriahkan bunyi kat cnii..Sape kejot kan td?Aku rase opel yg kejot,tpi dier tdo..tdo balek lah tu..Aku keluar dari khemah..mak aih..Sejuk gler..Dah lah dgn kepandaian aku,aku x bwk suar pnjg..Kain plekat menjadi peneman sewaktu sejuk..Aku pegi kat kem pusat,lar..dak pompuan x bgn agi...skg dah kul bpe dah...nak masak nasii llagi..kang x sempat lak,janji nak gerak kul 9..Adush..first time aku nak punch card dlm utan..Mls nyer..Aku g gak..Ramai gak yg menunai kan yg perlu pagi nih..aku,abg guider,opel..Dah siap sume,sumer dah panas kan badan,dah bace doa,perjalanan bermula pd ari nih pd pkul 9.40am..Yang plg dpn kintan,midot,opel,aku,lehe,yna ngn last skali abg guider..jalan punye jalan sampai lah kat kem kor[1o.55pm] Lar..Dlm hati aku berkata..nseb baik tdo kat kem lata luis, bley mandi,yang nih mcm xder air jerk..Sempat bergmbo mase berht..Sume nyer masih happy waktu nih..coz bru jalan ckit..lps nih nak mendaki lagi..Perhentian lps nih permatang..Jalan agak ok lah waktu ni..Akhir nye sampai kat permatang tesco pkul 12.30pm..Kami berht dan mkn tgh hari kat situ..Selera ku bertmbh waktu tu..agak byk aku mkn..Perjalanan di terus kan ke kem site ke 2,kem kubang..Perjalanan agak naik naik turun,,Xske aku cmni..dah pnt2 naik,pastu turun blek..hehe..Dan seperti tidak ku duga..Midot telah cramp..mula2 ina urut,pastu mimie x setle..Akhir nye abg guider mengambil keputusan utk mengurut kaki midot..Akhir nya setle sume..Alhmdlh xde pape..Risau aku di buat nye..Aku,lehe ngn kintan bergilir-gilir angkat beg midot..Serius,beg midot berat gler,same berat ngn beg aku,dlm hati aku,kuat jugak midot nih angkat beg berat mcm nih..Aku lain ar,bdan tough ckit..haha..Aku kan superheroes..haha... Pejalanan yang agak stabil bgi aku..Akhir nye sampai gak kat kem site kedua kali nih,kem kubang pkul 4.55pm..Perkara pertama yg perlu di buat panas kan air..tpi kali ini air terbaik coz dpt minum air teh o limau..pergh..sdap gler air nih..khemah pusat dn khemah tdo di diri kn..Tapi yang kurang suke nye kawasan air dier bpak jauh giler..Pancit kot...Klo ley mandi pun dah berpeluh balik dah..naseb baik x ley mandi coz kat c2 xde air mengalir,just lopak2 besar je ckup lah amek air utk masak air ngn yang wajiib..Sepanjang mlm ni ujan,gerimis,mcm2 lah..Sampai kan khemah pusat banjir..Biase lah tuh dlm utan,byk dugaan...abg guider ckap kt cni ader line,aku x terlepas peluang utk mlps kn rindu di dada..hehe..mlm ni kte org mkn same2 ngn abg guider..Aku rase dh mcm satu kuarga dah.. Kali ni abg guider ajar dak2 pompuan masak nsi..Harap2 dye org igt sampai tua mcm ner msak nsi dlm masktin..Pelbagai senda tawa,sume org sebok citer kn pengalaman ari nih..Pastu mcm biaser abg giuder @ abg asri briefing utk ari sok..Ari sok agak best ckit coz kte dpt tgk keindahan ciptaan Allah sampai melupakan jln yg sdg kte tempuh..Mlm ni pun aku tdo nyenyak sampai ujan pun aku x pasan,tpi mlm nih dah start dah rase kesejukan gunung..




-.13mEi2010 bersamaan ari Khamis.-

Pagi yang di limpahi ujan renyai2..Jam menunjukkan kul 7.00am..Sume org sebok mengemas, menyidai baju...Aku??Makan ar ape lagi..haha..Mkn roti penyek ngn nutella..Baju yang di sidai x kering2 coz ujan sepanjang mlm..Terpakse pkai bju yg basah..Phm2 ar kan pkai bju basah mase sejuk2 cmni..Perjalanan diterus kan[9.35am] dgn semangat sampai ke kem botak..Tpi pelik, bru jalan 10 langkah,dan pnt..Mungkin sejuk sgt kot..Dalam pejlnan keBelumut,tgk kat blakang abg asri dah xde..Pelik gak..Tgk2 dier dah sampai dlu dah kat Belumut..Respect ar abg asri tau wat teleport..haha..Lepak kat situ kejap je..Pejalanan di terus kan ke r&r seterus nye,Pemandangan.Jalan dlm cuaca yg suam2 basah membuat kan kte x berpeluh langsung,pnt pun x baper.. Akhir nya sampai lah kat Pemandangan utk mkn tgh ari..Menu ari nih mcm biase magi kari ngn air teh o panas..Megi kali ni sdap gler xtau nper..Sampai megi jatuh kat bwh pun ley kutip balik..Dalam hutan ni lah kita tau ape itu pembaziran,kenapa kita di larang membazir..Byk yg aku fikir mase 2..Kasihan kan org yg x dpt mkn di luar sane..Skg bru lah aku dpt rase sumer 2 dan memahami..Tpi dlm satu saat tu aku tersasur ckap..Phm2 lah kan klo kite slh ckap kat dlm hutan ni,kita akan terkene balik..Aku tercakap "tak sejuk pun kat sini"..Pejalanan tetap di terus kan..Tapi pejalan ke bonsai amat menarik..pokok yg renek..Memang indah ciptaan Tuhan nih. Kat kl maner dah kiter jumpe2 bnde nih..Kl tu maju meleset,tpi rakyat x cerdas wat per.. nyaman pemandangan maser pejalanan kat bonsai..Samapi kat bonsai lbh kurang kul 3.. Benti berehat jap..Dok ilang kan pnt,tgk pemandangan kat tepi..Mula2 nmpk kabus,tiba2 kabus ilang..Ya Allah,nmpk pemandangan indah mcm nih..nmpk air terjun yg belum di teroka..Pastu kte ley nmpk jlan nak g kem seterus nye..Lawa giler lah..Well mcm biaser kan,rugi lah klo x amek gmbo kat tmpt lawa cmni..Sakan sume amek gmbo..Bak kater dye org,nak wat profile pic..Balik nnt aku nak tgk sape yg trus tkar profile pic..hehe..Perjalanan ke kem botak di terus kan..Kali ini jalan yang langsung x memenat kan coz jalan sambil menghirup udara di gunung nih..Dgn pokok yg kecil molek kat aras lutut membuat kan aku semangat utk meneruskan pejalanan sampai kat kem botak..Akhir nye sampai kat kem botak..Ya Allah,sejuk yg amat bertambah dgn ujan renyai-renyai..Satu ketika soalan di aju kan ke arah midot,'nak tdo cni ke tdo puncak?' ko boley x?'midot dgn slmber kater boley lagi..Dgr midot ckap nak tdo puncak,aku bergegas lah pegi tandas,tiba2 kene marah..Mse 2 pelik cmpr benas,slh ke aku nak kencing..HIsyhh..Aku jalan bersama ngn midot,opel,yna ngn abg asri..kintan,mimie ngn lehe dah kat depan dah.. Jalan punye jalan,tiba opel berkata,'botol ko naik dlu,pastu trun amek beg aku'..Ntah tiba2 aku smgt..Aku terus jalan laju kejar kintan yang jauh kat depan..Kejar punye kejar, aku dah pecut mimie skang ngah jalan ngn lehe..Nak kejar Kintan x terlarat aku..Usaha tangga kejayaan,akhir nye kte org sampai gak ngn kintan..Di ikuti mimie..Kte org jalan ber4 nak cpt sampai pastu ley masak kan air panas utk opel,yna ngn midot..Sampai kat puncak tahan lbh kurang 6.30pm..Kte org sempat masak 2 masktin air ngn diri kan khemah tdo..Tpi malang nyer kte org slh tempat kem, jdi kene ar tukar tmpt..Tpi mlm 2 memang serius,sejuk gler.Skali lagi midot di ajar cara memasak yg btl kat ats gunung.....Tpi lauk kte org mcm biase gler kentang ngn bilis paku..Cuaca kat atas gunung,biase lah kan..Sejuk hanya Allah je tau..Dengan kepandaian aku skali lagi aku x bwk brg yg penting..Sleeping beg aku x bwk..Plastik sampah itam menjadi selimut aku mlm 2..Khemah laki ngn pmpuan sblh2..Masyaallah..gosip x agak sampai mengganggu jiran sblh..haha..




-.14mEi2010 bersamaan ari Jumaat.-

Tdo ku kali ni x nyenyak..mcm2 skil aku tdo sampai mengganggu org lain coz biase lah sleeping bag aku nih bising ckit..haha..Bgn2 je dgr bunyi bising mcm org jual cd kat pasar malam, aku pun bergegas nak tgk sunrise..Yang aku tgk,yg plg laju maser 2 opel,mula2 kat dpn aku,pastu tgk dah ilang..mcm lipas kudong dah..haha..Ya Allah x sia2 kte org bgn..Alhmdllh dpt melihat lagi satu keindahan alam kat ats gunung ni.tgk sunrise..sunray..Macam2 lah..Kte org sempat bergambar,video spesel dri 7S..hanye yg pegi je tau ape mksd 7s 2..Pastu aku dpt berdiri kat batu yg plg tgi kat puncak tahan 2..Rase bangga dan bersyukur coz aku telah berjaya sampai ke puncak tahan nih..Gunung plg tgi kat semenanjung malaysia[2187m] Tgi 2..Kte org antara yg bertuah coz dpt nmpk sunrise dri puncak nih,coz jarang2 ley nmpk..Alhmdlh..Hari pun dah terang,kte org pun balik ke khemah utk menyiapkan diri..Eh..ni ader byk lopak,maser jalan ke sini td,xnmpk pun..Mungkin excited sgt kot.hehe..Semua org sebok mengemas peralatan n ari nih terpkse bhagi kan barang balik dgn same adil..Mase nih lah kte org berpeluang sidai baju.. Ader satu pokok 2 dah di beri name dah,pokok krismas..hehe..Utk pengetahuan sume,kat atas gunung nih,bler mlm dia sejuk yg amat,siang plak panas coz tiada pokok yg menghalang sinaran matahari..Lgpun smlm kte org bertuah coz ujan,klo panas,xtau lah mcm ne kan..Lg pun kat puncak ni ader kawasan yg ade line..Mase 2 lah sume sebok nak col sume org yg dier dah sampai puncak termasuk aku..hehe..Mcm biase perjalanan di mulakan dgn memanas kan badan dan doa..Sebelum 2 aku check2 gak kaw 2 maner tau kte org t'tgl sampah ke,kat gunung tahan nih bnde plg penting skali plastik..Aku plg sokong peraturan nih.Utk menjaga persekitaran Gunung Tahan nih..Misi kita hari ni nak sampai ke Perjalanan kali ini agak santai coz jalan x jauh n jalan pun agak landai jugak lak..Sekali lagi melihat keindahan alam..Aku x pnh nmpk bende secantik ini..Alhmdllh..Mase ni lah ader moment yg plg xdpt di lupakan...[kita berjaya]--mintak2 aku igt sampai ke tua--hehe...Perjalanan yg agak santai sambil kte org borak,gosip2,mcm2 lah..Pstu lehe lak ckap kaki dier saket,aku dah risau dah..nseb bek dier kater ok klo pkai sandle..Dlm pejalanan 2,ader bangkai kpal terbang yg dari zaman perang bler ntah..Aku agak kurang phm waktu 2..Dri pjlanan yg berbatu,kte org kembali masuk ke utan,dan kuar balik ke kawasan batu..kuar je dri hutan sebulat suara nak lunch kat situ..Mkanan tgh hari mase 2 megi ngn teh o limau..Pda mula nye panas terik,dan trus ujan..Pengalaman yg memang x dpt di lupa kan... megi yg panas,bler masuk mulut trus sejuk,mcm2 lah..megi yg jatuh kat pokok dikutip blek..Habis kte org mkn,ujan pun berhenti..Perjalanan di terus ke Gedung..Sampai kat gedung lbey kurang kul 4.45pm..Mcm biase panas kan air n diri kan khemah..Aku di beritahu gedung lagi sejuk dri puncak coz kat cni xde pokok langsung..Aku dah dpt rase dah kesejukan..Sambil sdg sebok diri kan khemah,ujan mula turun selebat-lebat nye..Sejuk yg teramat dpt aku rase kan..Aku hanya menggigil dlm khemah pusat..Ari nih ader brite kurang enak,abg asri kurang sehat..Pergh..Ini yg plg tkt nih..Alhmdlh xde pape..Menu tambahan ari ni lauk askar,so on[mcm mane ntah eja bende ni]..Bende tu memang ckit,tpi makin ckit coz yna tertumpah kan..haha..Kte org mkn dlm keadaan sejuk..Mlm nih sdap coz dpt mkn bubur abg asri..sdap mcm kat bazar ramdhan..eheh.. Mlm 2 kte org di wajib kan mkn ubt malaria..tpi rase sdap plak ubt 2,kat kolej lgsg xley thn pahit dier..Mlm nih kte org tdo awal..Pas mkn ubt trus tdo,kul 9 kot..Tpi mlm nih aku pkai pakaian lbih..Baju 3 helai,suar 3 helai,kain plekat ngn slimut 2 plastik itam...Sok kne gerak sharp 7.30am nak gerak..



-.15mEi2010 bersamaan ari Sabtu.-

Pagi nih bgn dgn kesejukan..5.30am kte org bgn..yg pompuan mcm biaser kene masak sarapan kte org..Ari nih bubur,bru blajar dri abg asri..Pagi 2 aku rase mcm nak punch card,tpi xde teman..Aku thn je lah..Pastu tiba2 kintan ajak punch card,aku ape lagi,iya kan je lah..Aku pun dah x thn dah maser 2..hehe..Pastu kte org kemas2 ape yg ptut coz kte org dah lmbt..Kang abg asri marah kang..Walaupuun dah lmbt,tpi kte org sempat lagi menikmati keindahan alam..Lantak ape aku lmbt,bkn slalu dpt tgk bende cantik mcm ni kan..Sunrise yg terbaik..LAgi skali kte org antara bertuah coz dpt tgk bnde2 ni..Yes..Janji melayu lah kata kan,janji kul 7.30am,gerak kul 8am..ok lah tu kan..Sampai nak mkn pun ader delivery free..time kasih wahai en.lehe.Perjalanan mcm biase di mulakan dgn memanaskan dan doa..Bergerak ngn pantas coz pejalanan ari nih plg jauh..Cuba korang byg kan dri tgi 2000++m nak kene trun ke 100++m, gler x giler kan..Sebelum sampai ke kem kuala teku,kte org kene lalu Gunung Reskit dlu..Trun naik memang kebiasaan dlm pendakian..Jadi stakat ni aku xder msalah,coz mind set aku mcm tu.. Bley thn gak ar mencabar nyer..Saampai gunung reskit kul 9.28am..Lepak2 kejap minum air plg sdap glucose hasil tungkus lumus kintan membawa nya..Lpas ni Gunung Tangga 15, hasil pengalaman opel,ni tempaat plg di geruni..Sebelum nmpk tangga,aku rase tanye2 gak, ape yg tkt sgt kan..Dah nmpk dpn mata tangga..Masyaallah..Kene trun ke?Npe xde lift..Maser nk trun tangga first 2,getar gak ar..Mcm2 doa aku baca..Doa mandi wajib pun aku bace..hhee..Aku igt tu je tangga yyg ader..Ya allah..ader lagi upe nyer..Byk plak tu..Naik x tkt sgt,tpi bler trun.. Pergh..Maser 2 lh bru nk insaf..Tapi opel ader ckap,dlu nk g gunung tangga 15 nih.xder tangga. skg dah ader..Mcm ner ek dlu dye org naik tanpa tangga..Aku respect ar org yg naik dulu2..Aku x dpt nafi kn yg dak2 dlu lgi kuat dri dak2 skg..Zaman dh berubah kn..Nak wat cmne..Nazak gak ar naik trun tangga mcm nih,,Pecah perot aku mcm nih..Rht kejap kt puncak gunung tangga 15..Dengan kepandaian abg asri,dier cabar kte org sampai pangkin bwh sblom kl 2,dier wat kn kte org bubur..Yang plg smngt mase off course kanak2 ribena..midot..Maser 2 memang midot jln laju..respect ar kt ko..Akhir nyer sampai kat Kem Pangkin Bawah sblom kul 2,janji tetap janji..Abg asri,mimie ngn kintan dah sampai pangkin bwh jauh lgi awl dri aku,midot,lehe,yna ngn opel..Sampai2 kat kem pangkin Bawah je,dgr kintan bebel..hehe..dier terkene ngn abg asri..hua3.. pdn muka..;p Lunch kali ni mcm biase megi ngn teh o..limau dah hbs x silap aku..Lgpun ini megi yg terakhir utk ekspisi nih..Sume org memanfaat kan megi2 yg terakhir nih..Selepas perot pun dah kenyang,ati sudah sng,klo kat umah dah tdo dah,tpi ape kejadah nye nye skang nak tdo kat cni..Perjalanan harus di terus kan coz nak sampai kem teku sblom kul 7..Kumpulan yg kecil ni di bahagi kan lagi..tiap kumpulan ader 4 org..kumpulan di depan kintan,aku,lehe n mimie n kumpulan blakang midot,yna,open ngn abg asri..Kumpulan kte org di amanah kan gerak dahulu..Yer..trus terang aku ckap,bosan gler waktu ni.Memang lar dlm kumpulan kecik,bosan gak ar.. xder topik nak di bincang kan..Aku berjalan kat blakang kintan diikuti mimie ngn lehe,.Rase mcm jauh jer,tpi memang jauh pun..Bosan gler maser nih..Jalan n jalan tiaada penghujung nyer,,Dah lh jln utan..rase same jerk..huhu..Maser kte org berhenti utk memberi laluan asar, Aku dlm hati azan,maser tuh memang rase x sdap hati..Tiba2 petir atau kata lain kilat dpn mata kte org..Ya Allah..Doa je lah yg kte org mampu..Sambil memandang antara satu same lain x terkata..Kintan pun bertanye,"mcm ner lehe,nak gerak ke nak stay?" Lehe jwb,jalan je lah.Kte pun x ckup air klo nak tgu dye org". "btl gak" aku bermonolog..Meneruskan jalan n semua berdiam diri..Yang hanya dgr kintan cakap "mimie ok".."ok" mimie jwb...Aku bermonolog lagi, "benti lah mimie,aku x larat nak jalan,xkan aku nak suh benti..malu lah beb kalah ngn pompuan.." Sampaii kat pokok besar,akar dier besar gler..mcm2 aku pikir waktu 2,xsdap hati pun ader..Jalan punyer jalan,xsampai kem teku..Aku bosan,karak ar dlm hati..Pastu kintan ckap dah nk sampai dah coz ader pokok buluh..Lega rase nye,tpi ntah lah..x sampai pun..dan.. Alhmdllh,sampai gak akhir nye..Ya allah aku pikir nk lompat je trus kt sungai tu maser sampai..Hajat aku termakbul coz kt kem tuh segerombolan lebah tgh lepak minum madu..[tipu jerk]Kte org terpkse lompat trus dlm sg,,Ya allah..sjuk nyer air sg nih..Menggigil kte org..Sampai kt situ around 6suku..Sambil kte org tgh berperang ngn sang lebah,kumpulan kedua sampai kul 7.. Amaran tlah di beri kan,mereka2 pun trus lompat ke sg,.Kte org hanya dpt duk tepi sg dgn nyala kan api utk menghalau lebah..Pastu abg asri baru cter yg skg musim bunga,sume kem site akan menjdi tempat melepak sang2 lebah tersebut..Utk mengelak kan lebah,kne menunggu ari mlm coz dye org pun nak tdo kan..Jadi nak jadi kan cerita,Kte org dpt diri kan khemah lbeh kurang 8lebih ar..Dah setle2 sume bru dpt mandi dgn puas sambil di limpahi headlamp..Lagi satu mlm 2 lawa gler coz ader rama2 cantik akan hinggap kat pakaian2 basah kite..Lawa stokin aku waktu 2..Mcm biase lah aktiviti mlm x brape byk..Mkn,breifing dari abg asri..Abg asri ckap sok kte plg santai coz pjlnan x jauh..Lgpun kte ley gerak lmbt ckit..Jadi tdo lah kesemua lapan2 gagah perkasa ini..





-.16mEi2010 bersamaan ari Ahad.-

Aku di kejut kan oleh Kintan yg meronta2 kat dlm khemah..Ape hal lah dier nih..Nak g tandas,kuar je lah,ape ssh kan..Bru aku pasan,luar khemah kte org tlh di liputi segerombolan lebah yg dahaga kan bau peluh kte org..Aku lantas bgn..Aku sndri pun x tau nak wat per..Huhu..Smlm dah kne sengat,ari nih mcm ner ntah..Abg asri pun suruh kte org kosong kan khemah,pstu angkat brg2 sume masuk jauh dlm hutan..Agak kelam kabut maser 2..Amek je maner yg bley..Akhir nya kte org berjaya lari kan dri,tpi maseh ader sekor dua ekor yg ikot kte org lagi..Wat bodo sudahh..Nak sampai ke kem Puteh kene rentas 7 sungai..Aku bayang kan mcm sg congkak,pastu deras giler,mengikut ape yg opel citer lah.Tpi jangkaan aku meleset,lebar sg nye,masyaallah.Byg kan mcm kene cross highway,kreta byk..Mcm tu lah..Nseb bek kali nih air sg x deras ngn x dalam.. Maser 2 lah kte tau ape kelemahan kte…Aku mabuk sg,bkn mabuk laut ok..Dah lah 7 sg. Nak mandi x bley coz lebah masih menyemak kat kte org..Kali ini aku x tau nape aku byk down..Mungkin aku pening kot maser 2 coz mabuk sg..Akhir nya kte org benti kat kaw sblom kem puteh coz nak elak kan lebah..Maser 2 kul 4lebey..Sempat lah gak kte org mandi kat situ..Pastu kintan pgl meeting..Nak meeting ape plak..Kte org pun berkumpul satu bulatan yang mcm x bulat tu..Kintan pun tanye sume org "nak trus gerak kem tengah ke nak stay kat cni mlm nih pastu extend sehari?" Tiap sorang menjawab soalan,ader pun yg x jwb soalan.. Opel mcm biase jwpn nye"aku xkesah,ikot korang ar"..Kebykan prefer tdo kan kem puteh nih.. Agak hening waktu 2..Sume nyer buntu..Pastu dgn kebijaksanaan abg asri,dia trus bgi cadangan.. "kite tdo mlm nih,tpi sok kne bgn awl,trus sampai keluar,makne nyer kte akan balik sok jugak walau mcm maner pun"..Yang len trus stuju sebulat suara..Walaupun yg sedemikian,kte org ttp x ley g kem puteh coz x gelap lagi..Lebah masih berkeliaran..Jadi melepak lah kte org kat situ,,Dok keliling unggan aper,sambil cerita kan pengalaman ari nih,opel pun cerita ngn nasihat mcm2 pasal kolej kelima..berjam2 gak ar nak tgu lebah lesap..Akhir nye gelap juga kaw nih..Ape lagi, 8 komunis nih memulakan langkah berhati-hati mane tau ader lagi sisa2 lebah yg masih x balik2.. Akhir nye kem puteh telah berjaya ditawan oleh 8 komunis..haha..Mcm biase di buat bler sampai kat kem site,air panas ngn khemah didirikan..Agak slow coz penglihatan yg limited.. Siap mandi sume,solat,kte org mkn mcm biaser..Bubur midot di beri nme..haha..Tpi kali nih chef lehe mengambil alih di bantu oleh aku sndri..haha..Di sebab kan esok kompom kte org keluar, bende2 yg x di perlukan terpkse di mansuh kan..Macam bilis paku,giler kentang,beras..Mlm tu stok2 mkanan mcm chocolate di eksploitasi menjadi hot chocolate..Pergh..Mcm kat secret recipe kot.. Mlm 2 opel ngn abg asri tdo khemah pusat tkt x bgn sok pg..kte org kene gerak 4.30am..



-.17mEi2010 bersamaan ari isnin.-

Tidor aku di ganggu oleh kintan skali lagi..Tapi kali ini aku rase nak maki jerk,coz maser 2 aku mimpi dah kuar dah dri hutan..Tgh tdo kat motel..hehe..Aku serius maser 2 x pk kul bper, yang penting aku nak pack barang aku n nak gerak sblom terang..Ari nih air teh o panas x jadi kesukaan ramai coz gula hbs..huhu..Dah sumer setle,bergerak lah kte org kul 6..Kali ni abg asri mengetuai kte org..Dlm satu ketika suasana jadi hening seketika coz kte org lalu jalan same.. Tkt aku mase 2..Tapi abg asri ckap bler kter mcm sesat,kte jgn gelabah, kene tenang..Akhir nye jmpe gak jlan balik..Alhmdllh..Ari2 kte org sarapan kat dlm hutan,mcm biase elak dr lebah.. Mkn bubur,masih selera lagi..Utk alas prot utk hari nih..Mindset aku mase 2 gunung rajah..Gunung terakhir kte orang...pejalanan g gunung rajah,masyaallah,ssh gler..Aku pk nak balik jerk maser 2..Aku layan je lah jalan maser 2..Sampai gak kat gunung rajah kul 9am..Ari nih sume org kene push dri sndri utk keluar ari nih gak..PAstu trus gerak g kem tengah..Kem yg penuh misteri sbb asyik di katakan oleh kintan..Sampai kat situ,sume senyap,sbb x tau ape yg misteri kat situ.. Xlama pun lepak situ,kte msti balik jugak ari nih..Abg asri ckap kte kene sampai kem melantai sblom pkul 2,klo x,memang tdo cnni lah..Lagi pun abg asri ckap,kat melantai x leh jalan malam.. Bhaya..Aku skali lagi bayang kan melantai mcm jalan yg luruus,dgn tanah yg rata,sume org berpikiran mcm aku waktu 2..Jalan nak sampai kem melantai,ader ar naik trun..mcm laut gak ader psg surut kan..Jalan maser 2 aku pk nak sampai melantai jerk..Jalan punye jalan,tiba2 midot sesak nafas..Pergh..cuak gler aku maser 2..Sume pegi tenang kan dier..Lehe plak ngn keje giler ckap yg dier nak bwk beg midot sampai melantai..gler aper dier 2..Dier trus jalan kat dpn.. Pastu ken tahan ngn abg asri..Jalan penyelesaian nyer beg midot kne di ringan kan..Aku ngn lehe bhagi2 kan barang..Lagi pun beg aku boley di kata kan ringan gak ar..Pejalanan di terus kan..Tiba2 ader lagi satu masalah,mimie kater beg dier berat,abg asri amek brg yg berat dri dier..Pergh..Best giler dye org..Nape xde org nak amek brg aku/?haha..Akhir nye sampai kat satu kaw 2,dok mkn tgh hari..Bubur telah tidak laku lagi mase 2..tpi hot chocolate menjadi penambah kekuatan maser 2..Tpi target sampingan ttidak di lupa kan maser 2..Sampai kem melantai sebelum kul2..Jalan punye jalan,sampai gak kat kem melantai,tpi kte org berhenti sblom kem melantai coz xnak kene serbu ngn lebah...Sume amek air spenuh nye coz ni tmpt terakhir yg ader air mengalir..Kat melantai kene lari2,pancit gler maser 2,mcm maiin ftsl dah.. Yeah..Yang penting kte org dah lps kem site terakhir..Mind set mase tu melantai jer..jln pun melantai,bak kater opel ngn kintan..mula2 memang saket coz nak sampai kat kaw landai,kene naik trun bukit..ini lahh byk dugaan,..Tgu je mane jln landai yg hebat dye org kata2 kan.. Pastu hbs sesi trun naik bukit..Skang jalan landai,memang bersemangat mula2,Tpi last2 ader jalan naik trun bukit..Dlm hati aku dah maki2 dah..Astaga..Tpi mental beb..Aku kene kuat..Tpi lama kelamaan aku mkin lemah coz kelengkang aku melecet..Ya allah..skt yg amat.Tpi aku tahan je. Yang penting balik..balik..balik..Dlm hati nyanyi lagu..."merah mubara semangat waja,putih mu bersih budi pekerti..lalala"..Balik ni aku rase plg mencabar minda dan fizikal..trun bukit,naik bukit..jarak jauh2 xpe,ni dkat2..Pale hotak dier..Jmpe papan tanda pun mcm nak jatuh kan smgt jer..Jmpe jambatan,dlm hati ckap "nak dekat ni"..arrghh,,itu tipu sume nyer..Magrib pun menjelang..Serius..Risau gler waktu nih..Jalan,sume org diam..Mcm2 dah aku fikir waktu 2, tpi aku bace sume doa yg aku tau..Lega ckit...Jalan2,aik..ni bkn dh lalu ke?ntah lah..fikiran aku je tu..Aku tgk blakang aku lehe,dier pun dah mental dah..maki hamun..Yang pompuan kat dpn aku lak sumer senyap..MAne x tkt aku..Mane tau jadi pape kan..Headlamp jadi penaman aku.. Kuala Tahan sdg menunggu..Rase mcm nak jerit je waktu tu..Tpi aku x ley ptus asa,aku xley lemah smgt,klo aku lemah,x balek kite..Mcm biase monolog."faiz boleh faiz boleh go go" Pstu abg asri tiba2 ckap,"ok nih tangga terakhir,naik je trus sampai kat taman negara,jgn menjerit k" Ya Allah ya tuhan ku..Alhmdllh syukur kte org slamat smpai pkul 7.50pm..Syukur2..Tpi mase 2 lah dpt rase kesakitan akibat melecet yg berlebihan..Tpi ape aku kesah,yg penting dah sampai.. Pastu abg guider tanye,"nak mkn ke nak tempah blik?" aku dlm hati ckap mkn mkn mkn mkn.. Yeay.. mkn jdi pilihan sume org..Naik bot ke seberang sg..Aku dah start dah rase lain..hisyh..benti kat seberang,sume kluar kan hpp ngn duet..aku??mls..no money..hehe...

Kedai ape ntah lupa menjadi pujaan kte org mlm nih..Ya allah...Aku nmpk tv..Mcm2 nak tau skg nih..Aku order air ape ntah..kopi ais ngn air ape ntah..Yg penting kene dua air..hehe..Mkn nasi puteh ngn daging msm2 mnis,.Semua muka ceria jerk..cerita pengalaman masing2..Tpi aku maser 2 ntah lak,dah pening2 lalat dah..Aku abaikan je lah..Pastu tiba2 opel bgi hp kat aku suh col si dia,aku tolak..dier bgi lagi aku tolak..tiga kali pelawa aku amek..trus col si dia..hehe..Rindu beb,muka je ganas,hati taman,tpi taman pun ganas..haha..Mlm ni lain ckit..tdi ats katil ooo.. dah 7 hari xx tdo ats tilam yg empuk..Hostel liana menjadi tmpt kami tdo dlm 2 mlm nih. satu mlm 10hengget..Murah2,tpi mcm biaser,aku hutang dlu,haha..Dah sumer pergi bersih kan dri mcm 1st time jmpe shower..Pastu kte org lepak kat luar..Borak2.terbongkar nye misteri2 yg ader kat kem tengah..Sambil borak msti ader jajan kan..Mlm pertama tdo ataas tilam setelah sekian lame, baring je trus dengkur.

-.18mEi2010 bersamaan ari Selasa.-

Tdo yg lena di kejut kan oleh kedengaran pintu di buka tutup..Abg asri rupa nya..Aku lepas tu tdo2 ayam je coz pg 2 aku kene setle kan dokumen pjbt ngn abg asri..Kul 8 x silap kintan suh trun bwh kat restoran terapung,sarapan..Aku pun gerak lah dgn kesakitan melecet yg mkin elok..Alhmdllh..Aku ngn yna pegi ke restoran terapung,opel,kintan ngn abg asri sdg menunggu.. Prot dah lapo,sebat ar roti canai,roti telur, pastu teh ais..Tpi pas mkn,rase lapar 2 ader lagi ar.. Tpi di sebab kan urusan kerje,aku lupa kan lapa aku nih balik..Nak g pjbt kne naik bot...Ya allah.. Nak xnak kene ilang kan mabuk sg aku..Seberang lah sg tu..Pastu kejap jerk..Alhmdllh..Pastu pusing2 kat area kuala tahan..Bpak ar panas gler ari 2..Jalan kejap je dah berpeluh..Pastu balik hostel,Masyaallah blik dah mcm padang fasir lah fanas nye..Dok kat foyer..Bosan bosan bosan.. AKtiviti pasni yg terbaek..Makang..Kali ni mkn nasi goreng pattaya,n semesti nya dua air.. Pastu dye org ajak pusing2 taman negara..Kpla aku dah pusing2,rase mual pun ader,tpi aku ikut kan ajer kehendak dye org..Lepak ngn ape name ayam 2..Pandai gler mkn kacang..hehe..Pastu aku balik,coz x bpe sehat..Lepak2 ngn abg asri kt hostel..Pastu dak2 ajak minum..Ini permintaan x boley d tolak..Aku pun pergi lh kt dye org..opel blnje mixed shake..pergh..ujan2 minum shake, nikmat gler..Pastu lari bertempiaran kte org coz abg asri nk balik nseb bek sempat..Bler sampai kat bus stand jer,bas dah sampai..Dpt ar bg ucapan terakhir kt abg asri..Pastu kn,nk tau x?? Opel jmpe kwn baru "Besar punyer"..haha..



-.19mEi201- bersamaan ari rabu.-

Bgn-Kemas Beg-mandi-sarapan roti telur nasi lemak-bas10am-tepat-jerantut-kfc-muntah- Snake plate x hbs-kolej-basuh khemah-tdo-tdo-dominos[zana n boby blnje]-postmoterm-xley tdo,.

SEKIAN