Saturday, May 29, 2010

Peralatan Dan Bekalan Mendaki

Aktiviti Mendaki dan trekking memerlukan peralatan yang khusus untuk perlindungan, keselamatan dan keselesaan sepanjang menjalankan aktiviti. Peralatan-peralatan asas yang mudah dibawa, tahan lasak, ringan perlu disediakan untuk menjalankan aktiviti sebegini. Bagi Bekalan Makanan/ration pula hendaklah disediakan untuk dibawa dari jenis yang ringan, ringkas, senang dimasak dan tidak tumpah.

Ringkasnya adalah seperti di bawah :

Peralatan :

1. Beg Galas - Ringan dan Lasak
2. Khemah 2men tent/Poncho
3. Messtin/periuk kecil
4. Cawan Plastik
5. Sudu
6. Alat memasak - Dapur gas kecil/bunsen burner/solid fuel
7. Botol Air (bukan kaca)
8. Pisau kecil
9. Alas tidur/Sleeping mate
10. Selimut/Sleeping bag
11. Lampu
12. Lampu Suluh
13. Wisel
14. Tali untuk ikatan
15. Mancis
16. Lilin (untuk masa kecemasan)

Pakaian ;

1. Kasut Trekking/Kasut Jogging - hendaklah lembut dan berkusyen
2. Stoking Kapas
3. Seluar Trek atau Seluar yang sesuai (bukan jeans)
4. Baju - seeloknya T-Shirt berlengan panjang tetapi nipis
5. Topi yang sesuai
6. Pakaian Basahan - mandi
7. Tuala - Kecil dan Nipis
8. Pakaian dalam secukupnya
9. Pakaian Tidur
10. Baju Penahan Sejuk/windbreaker
11. Pakaian Sembahyang (bagi Muslim)
12. Sleeper Jepun atau yang sesuai untuk basahan

Bekalan Makanan :

1. Beras - 80g./orang/sekali makan
2. Gula - 15g./gelas air
3. Minuman - Kopi/Tea/Milo/susu tepung dsb.
4. Lauk jenis kering
5. Sardin (tin kecil) dan Sayur - untuk berkuah
6. Garam
7. Jem/Kaya
8. Biskut/Roti Tahan Lama
9. Glukos - kalau perlu

Perubatan :

Kotak Pertolongan Cemas selengkapnya


p/s aku amek kat blog ni;

http://mountdweller.blogspot.com/search/label/Rekreasi


thnx midot;p

Wednesday, May 26, 2010

Off


Off 2 days
holiday kat port dickson
Selamat tinggal.
Kepada yang berada di kolej skg,happy..
K5 terbaeeeekk.


p/s nanti kan kemunculan entri pasal tahan..tau korang x tahan menunggu,,haha

p/s utk si dia..ilu imu sm..tgu sy balik k ;) tc care kat kolej..

Saturday, May 22, 2010

FinAl yEar yAng tErbAEk


Nama: Noor Hamidah Binti Mubin.
Nama samaran: Midot/Kadot
Asal: Pahang
Umur: [amat senstif] ;p
Macam maner kenal: Nuang
Kenapa dia terpilih dalam blog nih:
Seorang yang ceria dan banyak bagi nasihat kat aku. Xpenah mengeluh kot melayan karenah aku. Dia banyak bagi semangat kat aku and kadang2 selalu suport aku.















Nama: Nabila Athira
Nama samaran: Bell
Asal: Selangor
Umur: 2?
Macam mane kenal: Ntah
Kenapa dia terpilih dalam blog nih:
Dia seorang yang agak penakot. Pemakanan dia amat limited. Adalah kawan baik midot. Suara dia sdap mase karaoke, tapi malang nya x ikot timing yang sepatut nya. Seorang yang pemurah, byk gak blnjer aku.








Nama: Asyraf Azizan
Nama samaran: Lehe
Asal: Selangor
Umur: 2?
Macam maner kenal: Orientasi
Kenapa dia terpilih dalam blog nih:
Dia adalah presiden kelab kembara. Sentiasa menyaport semua aktiviti yang telah di jalan kan walaupun aktiviti 2 bosan[pangkor] Seorang yang alim,pendiam. Tapi bila dah knl dia,dia memang kepala gler











Nama: Nuri Jazuli Bin Kamarudin
Nama Samaran: Pigok
Asal: Kelantan
Umur: 21
Macam mane kenal: Kami 5th
Kenapa dia terpilih dalam blog nih:
Seorang yang kuat mengutuk orang. Dia rumate kepada Lehe dan juga jiran depan aku. Sentiase melawat aku maser susah dan sng. Kaki kiri dia paling terbaik maser futsal.


Friday, May 21, 2010

sOAlAn


Sila buat karangan bertulis pengalaman anda yang paling tidak dapat di lupa kan semasa cuti semester yang lepas. Karangan anda hendak lah mempunyai butir-butir yang lengkap seperti nama, alamat tempat dan tarikh. Jika anda hendak markah lebih, anda hendak lah menulis peribahasa di setiap perenggan. 'Short Form' adalah di harus kan tetapi tidak wajib. Karangan hendak lah melebihi 13 helai kertas mahjong. Sila hantar selewat-lewat nya bulan depan. Jika karangan ini di hantar kan dalam masa minggu ni, markah tambahan lah anda dapat. Jangan meniru, jika anda di dapati meniru, hukuman akan di kena kan. Harap maklum.

Thursday, May 6, 2010

Swimming~~

[ini lah aku]

Hari yg lame aku nanti2..
Swimming kat Putraja..
Sudah byk gak peluang yg telah aku lepas kan sblum ni.
Tapi kali ini ajakan Kintan tidak aku tolak..
Dengan suasana kolej yg agak suram dah sepi ni stelah letrik di kolej baru wujud..
Seharian tanpa letrik memang agak memenat kan.
Tapi aku dgn tanpa segan silu,melepak di dlm bilik mtm,sebab kat situ letrik je ader..
Kita lupa kan kisah panas dan suram di kolej..
Aku nak citer 1st time berenang di putrajaya..
Antara yg terlibat adalah:
Kintan
Botol yg Comeyl[lantak ar blog aku,aku nak perasan ke ape ke..haha]
Midot
Bell si minah rempit EGO
Adyla.A
Kali ini memang bersemangat gler nak g swimming..
Ye lar,dah mengidam kan...
Agak berkobar2 maser perjalanan,tpi perasaan itu ilang di buai buaian..
Ujan telah timpa di tempat kejadian..
Memang down gler bangsat maser tu.
Tapi tanpa ptus asa dan smgt yg di tunjukan drpd pandatang2 yg bru nak blajar brenang,
Ujan banjir reda dgn tiba2.
YEEeeeeaaaaaahhhhhhaaaaaaa!!!!
Maser swimming 2,perlbagai gaya aku dpt belajar..
Yg dulu nye aku hanya ader gaya bebas dugong,
tapi skang aku tau gaya bot itik, gaya kuak kura2, mcm2 lah.
Lebey kurang 2jam gak ar breneng tanpa menghirau kan orang sblh,
Akhir nye tmpt tu sudah sampai had nye..
Dah setle2 sume bersalin,tiba ujan dtg menimpa lagi,.
Alhamdulillah..Memang rezki kte orang..
Nak g mkn plak kat putrajaya..
Yeah..aku tgk pun dah rase x sdp,tpi mkn je lah,prot dah nyanyi lagu negaraku dah..
tgu punya tgu,mknan x siap2 lagi.
Dah sampai beruban rmbt aku tgu..
Maser yg kita tgu x sepadan dgn rase masakan..
Bak kata pepatah mmbr aku,
'Ibarat sang babi menunggu hidung nyer mancung'
SEKIAN.

p/s Time kasih Kintan byk ajar aku berenang
p/s^1 Terlepas roti john
p/s^2 Bell,rahsia ko kat aku..hahaha
p/s^3 Mood:-jiwang badut ;p
p/s^4 Es Wai Ji sama kamooo..

Tuesday, May 4, 2010

gAdis pEmAlu

hmm..Tajuk ni aku petik dari tajuk lagu band yang aku minat gilerr.
Setakat ini lah,aku dgr lagu ni je kat umah..
Stelah hp aku meninggal,laptop aku jtuh ckit,aku tiada tmpt menumpang kasih.
hanya lagu ini je lah menemani riang ria hidup aku.
Lagu ni simple jerk..
Harap korang sume enjoy ngn lagu nih..
Grey sky morning terbaekk..

video



Lirik Lagu Gadis Pemalu – Grey Sky Morning

si gadis yang pemalu
melambai ke arah ku
memandang ke arah ku
senyum tersipu..

ke mari…
datang kepada ku
ku ingin menyanyi
nyanyian untukmu…

sayangku..
mari kepadaku
jangan malu-malu
menari dengan ku
ikut rentak lagu
nyanyikan laguku
ikut iramaku..

chorus :

hey si gadis
si gadis pemalu yang comel dan ayu..
menawan hatiku..hey hey hey

hey si gadis
si gadis pemalu jangan control ayu
lalalalalalalalalaaaaa……

si gadis yang pemalu

Saturday, May 1, 2010

hAti kU..

♥hAti kU sUdAh di MiLiKi♥

OlEh sApE??

diA kE??

ni lisA sUrihAni ar..xlOr

AtAu ni??

pAle hOtAk kO..Ni bUngA CitRa lEstAri..

tApi iNi diA..


♥nOr fAtihAh binti rAmLi♥




p/s apesal lah aku jiwang sgt...huhu
sory!!!

Tinggal Kenangan







Pernah ada rasa cinta antara kita
Kini tinggal kenangan
Ingin ku lupakan semua tentang dirimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh bintangku

Jauh kau pergi meninggalkan diriku
Di sini aku merindukan dirimu
Kini ku coba mencari penggantimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh kekasih

Pernah ada rasa cinta antara kita
Kini tinggal kenangan
Ingin ku lupakan semua tentang dirimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh bintangku

SELAMAT TINGGAL W660i