Tuesday, June 1, 2010

sEbUAh kisAh hidUp dAn mAti

Al kisah satu kelab yang sedang dalam pejalanan ingin menjalankan aktiviti yang di luar kawalan fizikal aku..Proses yang banyak suka dan duka,marah tapi sayang..Tapi para ajk atau dengan kata nama lain peserta tidak pernah mengenal putus asa..Aktiviti yang besar tapi malang nya peserta tak memberangsangkan..perot aku lagi besar..Tengok betapa penting nya aktiviti ni sampai kan dua pegawai ataupun felo turut serta..Padahal peserta hanya beberapa keping jerk..Persedian aktiviti ini telah lama di buat..publisiti yang meluas sehingga melodi pun tau..Tapi masa je yang x mengene..Mase 2 lah nak tolong bapak,masa 2 lah,ni lah..Hidup penuh alasan kan..Tapi aktiviti ini harus jua dijalan kan..Meeting segala meeting di buat last2 minit utk persediaan terakhir..Dalam meeting tersebut hanya 9 orang..yup..itu je lah peserta..itu lah ajk..Aku di pertanggungjawab menjd ajk pengangkutan..aku lah yang akan menyetel kan kerje2 pasal bas..Aku telah menhantar sume borang yang perlu pada hari khamis[6mei2010] Tapi dgn kecuaian aku, keesokan hari nya aku x dtg utk follow up..yes..Aku memang seorang yang cuai..huhu..maaf sume..Pada sabtu dan ahad[8-9mei2010] Semua yang terlibat telah bertungkus lumus utk memasak utk membantu ajk makanan..Kata putus telah di buat, makanan kentang dan ikan bilis menjadi sandaran masa aktiviti yang akan di jalan kan.. Tapi pembaziran tetap berlaku..Kentang yg berlebihan hasil kecuaian sume pihak,terpakse di tempat kan di tong besar utk santapan minatang2 liar..Selain itu,peserta2 juga tidak putus2 ke tempat beli belah utk persedian ke aktiviti tersebut..Aku tidak berkecuali..AKu pergi ke pusat beli belah terdekat utk membeli bekalan makanan..Coklat 3 bar besar aku sapu,batery AA 11 ketul, itu je kot aku bli..Nak beli banyak2,x ckup duet plak..huhu..Skang kan memang kejawatan ekonomi pada aku,kluarga serta negara..Ini di sebab kan kurang keperihatinan oleh pihak yang berduet untuk memberi pinjaman kepada pihak yang kehabisan duit di sebab kan joli berbelanja..[nnt dapat pt,byar ar blek] Ari isnin bersamaan 10mei2010,lepas sbuh aku x dpt tdo coz memikir kan perihal bas..jauh aku termenung..pastu tertdo,bgn2 kul 9..glabah gler aku bgn, mandi pun mcm kobau,yang penting aku kene g gazebo awal..Dtg gazebo,col,sms, akhir nya bas dpt.. Alhmdlh..Lega gler..Pagi tu plak ader perjumpaan antara peserta..Nak agih2 kan barang2.. Aku pun dgn bangga bwk trun beg yg nak di bawa..Yes..Skali lagi aku di sound direct..Itu beg skola, bkn beg hiking..Aku buntu..Aku dah x tau nak pinjam beg sape..Akhir nye bincang punye bincang,maki punye maki,aku dpt pinjam beg pengarah program ni..Di sebab kan hal yang x dpt di elak kan,2 orang terpkse menarik diri..Yang mula nya 9orang, skang yakni tgl 7 orang..Agak hiba,tapi perjuangan harus di terus kan..Dan akhir 7orang yang pasti pergi,iaitu

OpEl aka felo pemantau/ajk sorakan
kIntAn aka parang man
bOtOl aka pengarah sambilan/ ajk pengangkutan
lEhE aka ajk peralatan/fotographer
mIdOt aka ajk makanan/chef bubur
ynA aka setiausa/sweaper midot
mImIE aka ajk keselamatan

Kul 9 bertempat di blik mtm,tempat nye berkumpul si gagah2..Akhir nya bas pun sampai tepat kul 11..Sokongan dari peminat2 dan penyokong2 yang xpnh pnt menyokong kami membuat kan kte orang makin bersemangat utk program nih..Sekali aku tgk driver bas nih aku,aku dah rase lain macam jerk..Ntah lah,aku wat donno jerk..Bas pun start jalan..Pastu driver 2 pgl aku ckap nak g kuala tahan kan,aku buntu...Serius aku x tau pape..Dan bas menjadi riuh sebentar mcm bunyi ombak dtg ke telinga aku..Driver bas memberhentikan bas kat sblh kolej serumpun utk memastikan hala di tuju..Atas kecuaian aku skali lagi,driver bas terpkse di tukar kan atas sebab2 tertentu..Serius maser 2 aku agak down lah..Tapi hdp perlu di terus kan..Nasihat aku pada ajk pengangkutan yg akan dtg,stdy balik mane hala tuju n kene gak tau jalan yg nak di tuju.. Selepas berhenti di r&r,aku terus tertido sampai kat Taman Negara Pahang,Sungai Relau,Merapoh, Kuala Lipis,Pahang..aroung pkul 4.30 kte org sampai..Kami ber7 terus bertapak di pondok yg berdekatan..Bincang punye bincang,sebulat suara nak masak nasi sekarang..masak 1 masktin dgn bersarapan roti cicah sardin..itu dah ckup mengenyang kan.. Dengan gilir2 slt subuh, akhir nya jam menunjukkan pukul 8.. Semua bersiap sedia dan sedang mengira jumlah peralatan yang perlu di bawa[declare] Sume sudah bersedia utk mendaki..eh..ape tgu lagi..jom ar...Alamak, yg plg penting,guider..Yes..kte org di sini berprblm dgn guider..guider yg akan guide kte org x di inform awal2 oleh majikan nyer..Agak angin ar..Akhir nye guider sampai around kul 11.. Korang tgk bpe jam kte org tgu,sume dah agak lemah dan mengantok..tpi perjalanan harus di terus kan..Permulaan perjalanan dgn menaiki 'roller coaster' ke kuala juram..yes.memang best gler naik minatang nih..mcm kat genting jerk..hehe..tpi jauh di sudut hati aku pendakian kte org ari nih,agak2 mcm ne ek liku2 jalan yg akan kte org tempuh..larat ke aku nih??xpe..aku yakin..Mind set ituu penting..Akir nya sampai ke kuala juram..kami memanas kn badan dan doa wajib di baca kn diketuai oleh lehe..Pejalanan pertama ke lata luis agak teratur dan semua msih fresh..Mkn tgh hari di lata luis pd pkul 1.13pm tpi aku hanya share mkn ngn lehe..Aku xde slera coz x biase lagi..Perjalanan di terus kan dgn smgt yg berkobar2 utk sampai ke kem site pertama kem kor..tpi dlm pejalanan yg penuh dramatik 2,dgn semua orang bergerak 1 kumpulan, sampai satu saat slh seorang dri kami menghadapi msalah penyakit yang biase dlm hutan,krem kaki..Kami bjln agak slow mase 2..Jadi aku ngn kintan membuat keputusan utk mengangkat beg org yg saket itu utk meringankan beban org tersebut..Tpi naseb baik ader guider yg pandai mengurut yg dpt mengurang kan skt krem..Jalan punye jalan,akhir nye sampai kat Kem lata Luis pada pkul 4 petang..Sume nyer berht sambil menunggu keputusan bos besar[opel],nak stay cni ke nak pegi kem kor..Dlm hati aku baik stay cni jerk..mls nak naik bukit lagi..Lagi pun guider ckap lps nih jln ke kem kor dkt,tpi bukit..kene menaik..Xnak aku..Ckup lah utk ari ni..Sepakat sekata sehati sejiwa nak kem kat cni..Kami pun diri kan khemah pusat,khemah tdo dan x lupa juga masak air panas..air panas nih penting utk kita memanaskan bdan dlm hutan mcm nih..Ari ni aku derma darah kat 3ekor minatang kesukaan midot,pacat..Menu mlm nih mcm biase nasi, bilis paku n giler kentang..Mlm tu agak selera gak mkn sbb lapo gler..Byk tenaga ilang ari nih..Pastu ader briefing dari guider utk perjalanan ari sok..sok ken push ckit coz byk mendaki..Mls 2 sume tdo pkul 9.30...Aku rase aku plg nyenyak kat situ,sampai dengkur..haha



-.12mEi2010 bersamaan ari Rabu.-

Pagi yang indah di kem lata luis,bunyi serangga memeriahkan bunyi kat cnii..Sape kejot kan td?Aku rase opel yg kejot,tpi dier tdo..tdo balek lah tu..Aku keluar dari khemah..mak aih..Sejuk gler..Dah lah dgn kepandaian aku,aku x bwk suar pnjg..Kain plekat menjadi peneman sewaktu sejuk..Aku pegi kat kem pusat,lar..dak pompuan x bgn agi...skg dah kul bpe dah...nak masak nasii llagi..kang x sempat lak,janji nak gerak kul 9..Adush..first time aku nak punch card dlm utan..Mls nyer..Aku g gak..Ramai gak yg menunai kan yg perlu pagi nih..aku,abg guider,opel..Dah siap sume,sumer dah panas kan badan,dah bace doa,perjalanan bermula pd ari nih pd pkul 9.40am..Yang plg dpn kintan,midot,opel,aku,lehe,yna ngn last skali abg guider..jalan punye jalan sampai lah kat kem kor[1o.55pm] Lar..Dlm hati aku berkata..nseb baik tdo kat kem lata luis, bley mandi,yang nih mcm xder air jerk..Sempat bergmbo mase berht..Sume nyer masih happy waktu nih..coz bru jalan ckit..lps nih nak mendaki lagi..Perhentian lps nih permatang..Jalan agak ok lah waktu ni..Akhir nye sampai kat permatang tesco pkul 12.30pm..Kami berht dan mkn tgh hari kat situ..Selera ku bertmbh waktu tu..agak byk aku mkn..Perjalanan di terus kan ke kem site ke 2,kem kubang..Perjalanan agak naik naik turun,,Xske aku cmni..dah pnt2 naik,pastu turun blek..hehe..Dan seperti tidak ku duga..Midot telah cramp..mula2 ina urut,pastu mimie x setle..Akhir nye abg guider mengambil keputusan utk mengurut kaki midot..Akhir nya setle sume..Alhmdlh xde pape..Risau aku di buat nye..Aku,lehe ngn kintan bergilir-gilir angkat beg midot..Serius,beg midot berat gler,same berat ngn beg aku,dlm hati aku,kuat jugak midot nih angkat beg berat mcm nih..Aku lain ar,bdan tough ckit..haha..Aku kan superheroes..haha... Pejalanan yang agak stabil bgi aku..Akhir nye sampai gak kat kem site kedua kali nih,kem kubang pkul 4.55pm..Perkara pertama yg perlu di buat panas kan air..tpi kali ini air terbaik coz dpt minum air teh o limau..pergh..sdap gler air nih..khemah pusat dn khemah tdo di diri kn..Tapi yang kurang suke nye kawasan air dier bpak jauh giler..Pancit kot...Klo ley mandi pun dah berpeluh balik dah..naseb baik x ley mandi coz kat c2 xde air mengalir,just lopak2 besar je ckup lah amek air utk masak air ngn yang wajiib..Sepanjang mlm ni ujan,gerimis,mcm2 lah..Sampai kan khemah pusat banjir..Biase lah tuh dlm utan,byk dugaan...abg guider ckap kt cni ader line,aku x terlepas peluang utk mlps kn rindu di dada..hehe..mlm ni kte org mkn same2 ngn abg guider..Aku rase dh mcm satu kuarga dah.. Kali ni abg guider ajar dak2 pompuan masak nsi..Harap2 dye org igt sampai tua mcm ner msak nsi dlm masktin..Pelbagai senda tawa,sume org sebok citer kn pengalaman ari nih..Pastu mcm biaser abg giuder @ abg asri briefing utk ari sok..Ari sok agak best ckit coz kte dpt tgk keindahan ciptaan Allah sampai melupakan jln yg sdg kte tempuh..Mlm ni pun aku tdo nyenyak sampai ujan pun aku x pasan,tpi mlm nih dah start dah rase kesejukan gunung..




-.13mEi2010 bersamaan ari Khamis.-

Pagi yang di limpahi ujan renyai2..Jam menunjukkan kul 7.00am..Sume org sebok mengemas, menyidai baju...Aku??Makan ar ape lagi..haha..Mkn roti penyek ngn nutella..Baju yang di sidai x kering2 coz ujan sepanjang mlm..Terpakse pkai bju yg basah..Phm2 ar kan pkai bju basah mase sejuk2 cmni..Perjalanan diterus kan[9.35am] dgn semangat sampai ke kem botak..Tpi pelik, bru jalan 10 langkah,dan pnt..Mungkin sejuk sgt kot..Dalam pejlnan keBelumut,tgk kat blakang abg asri dah xde..Pelik gak..Tgk2 dier dah sampai dlu dah kat Belumut..Respect ar abg asri tau wat teleport..haha..Lepak kat situ kejap je..Pejalanan di terus kan ke r&r seterus nye,Pemandangan.Jalan dlm cuaca yg suam2 basah membuat kan kte x berpeluh langsung,pnt pun x baper.. Akhir nya sampai lah kat Pemandangan utk mkn tgh ari..Menu ari nih mcm biase magi kari ngn air teh o panas..Megi kali ni sdap gler xtau nper..Sampai megi jatuh kat bwh pun ley kutip balik..Dalam hutan ni lah kita tau ape itu pembaziran,kenapa kita di larang membazir..Byk yg aku fikir mase 2..Kasihan kan org yg x dpt mkn di luar sane..Skg bru lah aku dpt rase sumer 2 dan memahami..Tpi dlm satu saat tu aku tersasur ckap..Phm2 lah kan klo kite slh ckap kat dlm hutan ni,kita akan terkene balik..Aku tercakap "tak sejuk pun kat sini"..Pejalanan tetap di terus kan..Tapi pejalan ke bonsai amat menarik..pokok yg renek..Memang indah ciptaan Tuhan nih. Kat kl maner dah kiter jumpe2 bnde nih..Kl tu maju meleset,tpi rakyat x cerdas wat per.. nyaman pemandangan maser pejalanan kat bonsai..Samapi kat bonsai lbh kurang kul 3.. Benti berehat jap..Dok ilang kan pnt,tgk pemandangan kat tepi..Mula2 nmpk kabus,tiba2 kabus ilang..Ya Allah,nmpk pemandangan indah mcm nih..nmpk air terjun yg belum di teroka..Pastu kte ley nmpk jlan nak g kem seterus nye..Lawa giler lah..Well mcm biaser kan,rugi lah klo x amek gmbo kat tmpt lawa cmni..Sakan sume amek gmbo..Bak kater dye org,nak wat profile pic..Balik nnt aku nak tgk sape yg trus tkar profile pic..hehe..Perjalanan ke kem botak di terus kan..Kali ini jalan yang langsung x memenat kan coz jalan sambil menghirup udara di gunung nih..Dgn pokok yg kecil molek kat aras lutut membuat kan aku semangat utk meneruskan pejalanan sampai kat kem botak..Akhir nye sampai kat kem botak..Ya Allah,sejuk yg amat bertambah dgn ujan renyai-renyai..Satu ketika soalan di aju kan ke arah midot,'nak tdo cni ke tdo puncak?' ko boley x?'midot dgn slmber kater boley lagi..Dgr midot ckap nak tdo puncak,aku bergegas lah pegi tandas,tiba2 kene marah..Mse 2 pelik cmpr benas,slh ke aku nak kencing..HIsyhh..Aku jalan bersama ngn midot,opel,yna ngn abg asri..kintan,mimie ngn lehe dah kat depan dah.. Jalan punye jalan,tiba opel berkata,'botol ko naik dlu,pastu trun amek beg aku'..Ntah tiba2 aku smgt..Aku terus jalan laju kejar kintan yang jauh kat depan..Kejar punye kejar, aku dah pecut mimie skang ngah jalan ngn lehe..Nak kejar Kintan x terlarat aku..Usaha tangga kejayaan,akhir nye kte org sampai gak ngn kintan..Di ikuti mimie..Kte org jalan ber4 nak cpt sampai pastu ley masak kan air panas utk opel,yna ngn midot..Sampai kat puncak tahan lbh kurang 6.30pm..Kte org sempat masak 2 masktin air ngn diri kan khemah tdo..Tpi malang nyer kte org slh tempat kem, jdi kene ar tukar tmpt..Tpi mlm 2 memang serius,sejuk gler.Skali lagi midot di ajar cara memasak yg btl kat ats gunung.....Tpi lauk kte org mcm biase gler kentang ngn bilis paku..Cuaca kat atas gunung,biase lah kan..Sejuk hanya Allah je tau..Dengan kepandaian aku skali lagi aku x bwk brg yg penting..Sleeping beg aku x bwk..Plastik sampah itam menjadi selimut aku mlm 2..Khemah laki ngn pmpuan sblh2..Masyaallah..gosip x agak sampai mengganggu jiran sblh..haha..




-.14mEi2010 bersamaan ari Jumaat.-

Tdo ku kali ni x nyenyak..mcm2 skil aku tdo sampai mengganggu org lain coz biase lah sleeping bag aku nih bising ckit..haha..Bgn2 je dgr bunyi bising mcm org jual cd kat pasar malam, aku pun bergegas nak tgk sunrise..Yang aku tgk,yg plg laju maser 2 opel,mula2 kat dpn aku,pastu tgk dah ilang..mcm lipas kudong dah..haha..Ya Allah x sia2 kte org bgn..Alhmdllh dpt melihat lagi satu keindahan alam kat ats gunung ni.tgk sunrise..sunray..Macam2 lah..Kte org sempat bergambar,video spesel dri 7S..hanye yg pegi je tau ape mksd 7s 2..Pastu aku dpt berdiri kat batu yg plg tgi kat puncak tahan 2..Rase bangga dan bersyukur coz aku telah berjaya sampai ke puncak tahan nih..Gunung plg tgi kat semenanjung malaysia[2187m] Tgi 2..Kte org antara yg bertuah coz dpt nmpk sunrise dri puncak nih,coz jarang2 ley nmpk..Alhmdlh..Hari pun dah terang,kte org pun balik ke khemah utk menyiapkan diri..Eh..ni ader byk lopak,maser jalan ke sini td,xnmpk pun..Mungkin excited sgt kot.hehe..Semua org sebok mengemas peralatan n ari nih terpkse bhagi kan barang balik dgn same adil..Mase nih lah kte org berpeluang sidai baju.. Ader satu pokok 2 dah di beri name dah,pokok krismas..hehe..Utk pengetahuan sume,kat atas gunung nih,bler mlm dia sejuk yg amat,siang plak panas coz tiada pokok yg menghalang sinaran matahari..Lgpun smlm kte org bertuah coz ujan,klo panas,xtau lah mcm ne kan..Lg pun kat puncak ni ader kawasan yg ade line..Mase 2 lah sume sebok nak col sume org yg dier dah sampai puncak termasuk aku..hehe..Mcm biase perjalanan di mulakan dgn memanas kan badan dan doa..Sebelum 2 aku check2 gak kaw 2 maner tau kte org t'tgl sampah ke,kat gunung tahan nih bnde plg penting skali plastik..Aku plg sokong peraturan nih.Utk menjaga persekitaran Gunung Tahan nih..Misi kita hari ni nak sampai ke Perjalanan kali ini agak santai coz jalan x jauh n jalan pun agak landai jugak lak..Sekali lagi melihat keindahan alam..Aku x pnh nmpk bende secantik ini..Alhmdllh..Mase ni lah ader moment yg plg xdpt di lupakan...[kita berjaya]--mintak2 aku igt sampai ke tua--hehe...Perjalanan yg agak santai sambil kte org borak,gosip2,mcm2 lah..Pstu lehe lak ckap kaki dier saket,aku dah risau dah..nseb bek dier kater ok klo pkai sandle..Dlm pejalanan 2,ader bangkai kpal terbang yg dari zaman perang bler ntah..Aku agak kurang phm waktu 2..Dri pjlanan yg berbatu,kte org kembali masuk ke utan,dan kuar balik ke kawasan batu..kuar je dri hutan sebulat suara nak lunch kat situ..Mkanan tgh hari mase 2 megi ngn teh o limau..Pda mula nye panas terik,dan trus ujan..Pengalaman yg memang x dpt di lupa kan... megi yg panas,bler masuk mulut trus sejuk,mcm2 lah..megi yg jatuh kat pokok dikutip blek..Habis kte org mkn,ujan pun berhenti..Perjalanan di terus ke Gedung..Sampai kat gedung lbey kurang kul 4.45pm..Mcm biase panas kan air n diri kan khemah..Aku di beritahu gedung lagi sejuk dri puncak coz kat cni xde pokok langsung..Aku dah dpt rase dah kesejukan..Sambil sdg sebok diri kan khemah,ujan mula turun selebat-lebat nye..Sejuk yg teramat dpt aku rase kan..Aku hanya menggigil dlm khemah pusat..Ari nih ader brite kurang enak,abg asri kurang sehat..Pergh..Ini yg plg tkt nih..Alhmdlh xde pape..Menu tambahan ari ni lauk askar,so on[mcm mane ntah eja bende ni]..Bende tu memang ckit,tpi makin ckit coz yna tertumpah kan..haha..Kte org mkn dlm keadaan sejuk..Mlm nih sdap coz dpt mkn bubur abg asri..sdap mcm kat bazar ramdhan..eheh.. Mlm 2 kte org di wajib kan mkn ubt malaria..tpi rase sdap plak ubt 2,kat kolej lgsg xley thn pahit dier..Mlm nih kte org tdo awal..Pas mkn ubt trus tdo,kul 9 kot..Tpi mlm nih aku pkai pakaian lbih..Baju 3 helai,suar 3 helai,kain plekat ngn slimut 2 plastik itam...Sok kne gerak sharp 7.30am nak gerak..



-.15mEi2010 bersamaan ari Sabtu.-

Pagi nih bgn dgn kesejukan..5.30am kte org bgn..yg pompuan mcm biaser kene masak sarapan kte org..Ari nih bubur,bru blajar dri abg asri..Pagi 2 aku rase mcm nak punch card,tpi xde teman..Aku thn je lah..Pastu tiba2 kintan ajak punch card,aku ape lagi,iya kan je lah..Aku pun dah x thn dah maser 2..hehe..Pastu kte org kemas2 ape yg ptut coz kte org dah lmbt..Kang abg asri marah kang..Walaupuun dah lmbt,tpi kte org sempat lagi menikmati keindahan alam..Lantak ape aku lmbt,bkn slalu dpt tgk bende cantik mcm ni kan..Sunrise yg terbaik..LAgi skali kte org antara bertuah coz dpt tgk bnde2 ni..Yes..Janji melayu lah kata kan,janji kul 7.30am,gerak kul 8am..ok lah tu kan..Sampai nak mkn pun ader delivery free..time kasih wahai en.lehe.Perjalanan mcm biase di mulakan dgn memanaskan dan doa..Bergerak ngn pantas coz pejalanan ari nih plg jauh..Cuba korang byg kan dri tgi 2000++m nak kene trun ke 100++m, gler x giler kan..Sebelum sampai ke kem kuala teku,kte org kene lalu Gunung Reskit dlu..Trun naik memang kebiasaan dlm pendakian..Jadi stakat ni aku xder msalah,coz mind set aku mcm tu.. Bley thn gak ar mencabar nyer..Saampai gunung reskit kul 9.28am..Lepak2 kejap minum air plg sdap glucose hasil tungkus lumus kintan membawa nya..Lpas ni Gunung Tangga 15, hasil pengalaman opel,ni tempaat plg di geruni..Sebelum nmpk tangga,aku rase tanye2 gak, ape yg tkt sgt kan..Dah nmpk dpn mata tangga..Masyaallah..Kene trun ke?Npe xde lift..Maser nk trun tangga first 2,getar gak ar..Mcm2 doa aku baca..Doa mandi wajib pun aku bace..hhee..Aku igt tu je tangga yyg ader..Ya allah..ader lagi upe nyer..Byk plak tu..Naik x tkt sgt,tpi bler trun.. Pergh..Maser 2 lh bru nk insaf..Tapi opel ader ckap,dlu nk g gunung tangga 15 nih.xder tangga. skg dah ader..Mcm ner ek dlu dye org naik tanpa tangga..Aku respect ar org yg naik dulu2..Aku x dpt nafi kn yg dak2 dlu lgi kuat dri dak2 skg..Zaman dh berubah kn..Nak wat cmne..Nazak gak ar naik trun tangga mcm nih,,Pecah perot aku mcm nih..Rht kejap kt puncak gunung tangga 15..Dengan kepandaian abg asri,dier cabar kte org sampai pangkin bwh sblom kl 2,dier wat kn kte org bubur..Yang plg smngt mase off course kanak2 ribena..midot..Maser 2 memang midot jln laju..respect ar kt ko..Akhir nyer sampai kat Kem Pangkin Bawah sblom kul 2,janji tetap janji..Abg asri,mimie ngn kintan dah sampai pangkin bwh jauh lgi awl dri aku,midot,lehe,yna ngn opel..Sampai2 kat kem pangkin Bawah je,dgr kintan bebel..hehe..dier terkene ngn abg asri..hua3.. pdn muka..;p Lunch kali ni mcm biase megi ngn teh o..limau dah hbs x silap aku..Lgpun ini megi yg terakhir utk ekspisi nih..Sume org memanfaat kan megi2 yg terakhir nih..Selepas perot pun dah kenyang,ati sudah sng,klo kat umah dah tdo dah,tpi ape kejadah nye nye skang nak tdo kat cni..Perjalanan harus di terus kan coz nak sampai kem teku sblom kul 7..Kumpulan yg kecil ni di bahagi kan lagi..tiap kumpulan ader 4 org..kumpulan di depan kintan,aku,lehe n mimie n kumpulan blakang midot,yna,open ngn abg asri..Kumpulan kte org di amanah kan gerak dahulu..Yer..trus terang aku ckap,bosan gler waktu ni.Memang lar dlm kumpulan kecik,bosan gak ar.. xder topik nak di bincang kan..Aku berjalan kat blakang kintan diikuti mimie ngn lehe,.Rase mcm jauh jer,tpi memang jauh pun..Bosan gler maser nih..Jalan n jalan tiaada penghujung nyer,,Dah lh jln utan..rase same jerk..huhu..Maser kte org berhenti utk memberi laluan asar, Aku dlm hati azan,maser tuh memang rase x sdap hati..Tiba2 petir atau kata lain kilat dpn mata kte org..Ya Allah..Doa je lah yg kte org mampu..Sambil memandang antara satu same lain x terkata..Kintan pun bertanye,"mcm ner lehe,nak gerak ke nak stay?" Lehe jwb,jalan je lah.Kte pun x ckup air klo nak tgu dye org". "btl gak" aku bermonolog..Meneruskan jalan n semua berdiam diri..Yang hanya dgr kintan cakap "mimie ok".."ok" mimie jwb...Aku bermonolog lagi, "benti lah mimie,aku x larat nak jalan,xkan aku nak suh benti..malu lah beb kalah ngn pompuan.." Sampaii kat pokok besar,akar dier besar gler..mcm2 aku pikir waktu 2,xsdap hati pun ader..Jalan punyer jalan,xsampai kem teku..Aku bosan,karak ar dlm hati..Pastu kintan ckap dah nk sampai dah coz ader pokok buluh..Lega rase nye,tpi ntah lah..x sampai pun..dan.. Alhmdllh,sampai gak akhir nye..Ya allah aku pikir nk lompat je trus kt sungai tu maser sampai..Hajat aku termakbul coz kt kem tuh segerombolan lebah tgh lepak minum madu..[tipu jerk]Kte org terpkse lompat trus dlm sg,,Ya allah..sjuk nyer air sg nih..Menggigil kte org..Sampai kt situ around 6suku..Sambil kte org tgh berperang ngn sang lebah,kumpulan kedua sampai kul 7.. Amaran tlah di beri kan,mereka2 pun trus lompat ke sg,.Kte org hanya dpt duk tepi sg dgn nyala kan api utk menghalau lebah..Pastu abg asri baru cter yg skg musim bunga,sume kem site akan menjdi tempat melepak sang2 lebah tersebut..Utk mengelak kan lebah,kne menunggu ari mlm coz dye org pun nak tdo kan..Jadi nak jadi kan cerita,Kte org dpt diri kan khemah lbeh kurang 8lebih ar..Dah setle2 sume bru dpt mandi dgn puas sambil di limpahi headlamp..Lagi satu mlm 2 lawa gler coz ader rama2 cantik akan hinggap kat pakaian2 basah kite..Lawa stokin aku waktu 2..Mcm biase lah aktiviti mlm x brape byk..Mkn,breifing dari abg asri..Abg asri ckap sok kte plg santai coz pjlnan x jauh..Lgpun kte ley gerak lmbt ckit..Jadi tdo lah kesemua lapan2 gagah perkasa ini..





-.16mEi2010 bersamaan ari Ahad.-

Aku di kejut kan oleh Kintan yg meronta2 kat dlm khemah..Ape hal lah dier nih..Nak g tandas,kuar je lah,ape ssh kan..Bru aku pasan,luar khemah kte org tlh di liputi segerombolan lebah yg dahaga kan bau peluh kte org..Aku lantas bgn..Aku sndri pun x tau nak wat per..Huhu..Smlm dah kne sengat,ari nih mcm ner ntah..Abg asri pun suruh kte org kosong kan khemah,pstu angkat brg2 sume masuk jauh dlm hutan..Agak kelam kabut maser 2..Amek je maner yg bley..Akhir nya kte org berjaya lari kan dri,tpi maseh ader sekor dua ekor yg ikot kte org lagi..Wat bodo sudahh..Nak sampai ke kem Puteh kene rentas 7 sungai..Aku bayang kan mcm sg congkak,pastu deras giler,mengikut ape yg opel citer lah.Tpi jangkaan aku meleset,lebar sg nye,masyaallah.Byg kan mcm kene cross highway,kreta byk..Mcm tu lah..Nseb bek kali nih air sg x deras ngn x dalam.. Maser 2 lah kte tau ape kelemahan kte…Aku mabuk sg,bkn mabuk laut ok..Dah lah 7 sg. Nak mandi x bley coz lebah masih menyemak kat kte org..Kali ini aku x tau nape aku byk down..Mungkin aku pening kot maser 2 coz mabuk sg..Akhir nya kte org benti kat kaw sblom kem puteh coz nak elak kan lebah..Maser 2 kul 4lebey..Sempat lah gak kte org mandi kat situ..Pastu kintan pgl meeting..Nak meeting ape plak..Kte org pun berkumpul satu bulatan yang mcm x bulat tu..Kintan pun tanye sume org "nak trus gerak kem tengah ke nak stay kat cni mlm nih pastu extend sehari?" Tiap sorang menjawab soalan,ader pun yg x jwb soalan.. Opel mcm biase jwpn nye"aku xkesah,ikot korang ar"..Kebykan prefer tdo kan kem puteh nih.. Agak hening waktu 2..Sume nyer buntu..Pastu dgn kebijaksanaan abg asri,dia trus bgi cadangan.. "kite tdo mlm nih,tpi sok kne bgn awl,trus sampai keluar,makne nyer kte akan balik sok jugak walau mcm maner pun"..Yang len trus stuju sebulat suara..Walaupun yg sedemikian,kte org ttp x ley g kem puteh coz x gelap lagi..Lebah masih berkeliaran..Jadi melepak lah kte org kat situ,,Dok keliling unggan aper,sambil cerita kan pengalaman ari nih,opel pun cerita ngn nasihat mcm2 pasal kolej kelima..berjam2 gak ar nak tgu lebah lesap..Akhir nye gelap juga kaw nih..Ape lagi, 8 komunis nih memulakan langkah berhati-hati mane tau ader lagi sisa2 lebah yg masih x balik2.. Akhir nye kem puteh telah berjaya ditawan oleh 8 komunis..haha..Mcm biase di buat bler sampai kat kem site,air panas ngn khemah didirikan..Agak slow coz penglihatan yg limited.. Siap mandi sume,solat,kte org mkn mcm biaser..Bubur midot di beri nme..haha..Tpi kali nih chef lehe mengambil alih di bantu oleh aku sndri..haha..Di sebab kan esok kompom kte org keluar, bende2 yg x di perlukan terpkse di mansuh kan..Macam bilis paku,giler kentang,beras..Mlm tu stok2 mkanan mcm chocolate di eksploitasi menjadi hot chocolate..Pergh..Mcm kat secret recipe kot.. Mlm 2 opel ngn abg asri tdo khemah pusat tkt x bgn sok pg..kte org kene gerak 4.30am..



-.17mEi2010 bersamaan ari isnin.-

Tidor aku di ganggu oleh kintan skali lagi..Tapi kali ini aku rase nak maki jerk,coz maser 2 aku mimpi dah kuar dah dri hutan..Tgh tdo kat motel..hehe..Aku serius maser 2 x pk kul bper, yang penting aku nak pack barang aku n nak gerak sblom terang..Ari nih air teh o panas x jadi kesukaan ramai coz gula hbs..huhu..Dah sumer setle,bergerak lah kte org kul 6..Kali ni abg asri mengetuai kte org..Dlm satu ketika suasana jadi hening seketika coz kte org lalu jalan same.. Tkt aku mase 2..Tapi abg asri ckap bler kter mcm sesat,kte jgn gelabah, kene tenang..Akhir nye jmpe gak jlan balik..Alhmdllh..Ari2 kte org sarapan kat dlm hutan,mcm biase elak dr lebah.. Mkn bubur,masih selera lagi..Utk alas prot utk hari nih..Mindset aku mase 2 gunung rajah..Gunung terakhir kte orang...pejalanan g gunung rajah,masyaallah,ssh gler..Aku pk nak balik jerk maser 2..Aku layan je lah jalan maser 2..Sampai gak kat gunung rajah kul 9am..Ari nih sume org kene push dri sndri utk keluar ari nih gak..PAstu trus gerak g kem tengah..Kem yg penuh misteri sbb asyik di katakan oleh kintan..Sampai kat situ,sume senyap,sbb x tau ape yg misteri kat situ.. Xlama pun lepak situ,kte msti balik jugak ari nih..Abg asri ckap kte kene sampai kem melantai sblom pkul 2,klo x,memang tdo cnni lah..Lagi pun abg asri ckap,kat melantai x leh jalan malam.. Bhaya..Aku skali lagi bayang kan melantai mcm jalan yg luruus,dgn tanah yg rata,sume org berpikiran mcm aku waktu 2..Jalan nak sampai kem melantai,ader ar naik trun..mcm laut gak ader psg surut kan..Jalan maser 2 aku pk nak sampai melantai jerk..Jalan punye jalan,tiba2 midot sesak nafas..Pergh..cuak gler aku maser 2..Sume pegi tenang kan dier..Lehe plak ngn keje giler ckap yg dier nak bwk beg midot sampai melantai..gler aper dier 2..Dier trus jalan kat dpn.. Pastu ken tahan ngn abg asri..Jalan penyelesaian nyer beg midot kne di ringan kan..Aku ngn lehe bhagi2 kan barang..Lagi pun beg aku boley di kata kan ringan gak ar..Pejalanan di terus kan..Tiba2 ader lagi satu masalah,mimie kater beg dier berat,abg asri amek brg yg berat dri dier..Pergh..Best giler dye org..Nape xde org nak amek brg aku/?haha..Akhir nye sampai kat satu kaw 2,dok mkn tgh hari..Bubur telah tidak laku lagi mase 2..tpi hot chocolate menjadi penambah kekuatan maser 2..Tpi target sampingan ttidak di lupa kan maser 2..Sampai kem melantai sebelum kul2..Jalan punye jalan,sampai gak kat kem melantai,tpi kte org berhenti sblom kem melantai coz xnak kene serbu ngn lebah...Sume amek air spenuh nye coz ni tmpt terakhir yg ader air mengalir..Kat melantai kene lari2,pancit gler maser 2,mcm maiin ftsl dah.. Yeah..Yang penting kte org dah lps kem site terakhir..Mind set mase tu melantai jer..jln pun melantai,bak kater opel ngn kintan..mula2 memang saket coz nak sampai kat kaw landai,kene naik trun bukit..ini lahh byk dugaan,..Tgu je mane jln landai yg hebat dye org kata2 kan.. Pastu hbs sesi trun naik bukit..Skang jalan landai,memang bersemangat mula2,Tpi last2 ader jalan naik trun bukit..Dlm hati aku dah maki2 dah..Astaga..Tpi mental beb..Aku kene kuat..Tpi lama kelamaan aku mkin lemah coz kelengkang aku melecet..Ya allah..skt yg amat.Tpi aku tahan je. Yang penting balik..balik..balik..Dlm hati nyanyi lagu..."merah mubara semangat waja,putih mu bersih budi pekerti..lalala"..Balik ni aku rase plg mencabar minda dan fizikal..trun bukit,naik bukit..jarak jauh2 xpe,ni dkat2..Pale hotak dier..Jmpe papan tanda pun mcm nak jatuh kan smgt jer..Jmpe jambatan,dlm hati ckap "nak dekat ni"..arrghh,,itu tipu sume nyer..Magrib pun menjelang..Serius..Risau gler waktu nih..Jalan,sume org diam..Mcm2 dah aku fikir waktu 2, tpi aku bace sume doa yg aku tau..Lega ckit...Jalan2,aik..ni bkn dh lalu ke?ntah lah..fikiran aku je tu..Aku tgk blakang aku lehe,dier pun dah mental dah..maki hamun..Yang pompuan kat dpn aku lak sumer senyap..MAne x tkt aku..Mane tau jadi pape kan..Headlamp jadi penaman aku.. Kuala Tahan sdg menunggu..Rase mcm nak jerit je waktu tu..Tpi aku x ley ptus asa,aku xley lemah smgt,klo aku lemah,x balek kite..Mcm biase monolog."faiz boleh faiz boleh go go" Pstu abg asri tiba2 ckap,"ok nih tangga terakhir,naik je trus sampai kat taman negara,jgn menjerit k" Ya Allah ya tuhan ku..Alhmdllh syukur kte org slamat smpai pkul 7.50pm..Syukur2..Tpi mase 2 lah dpt rase kesakitan akibat melecet yg berlebihan..Tpi ape aku kesah,yg penting dah sampai.. Pastu abg guider tanye,"nak mkn ke nak tempah blik?" aku dlm hati ckap mkn mkn mkn mkn.. Yeay.. mkn jdi pilihan sume org..Naik bot ke seberang sg..Aku dah start dah rase lain..hisyh..benti kat seberang,sume kluar kan hpp ngn duet..aku??mls..no money..hehe...

Kedai ape ntah lupa menjadi pujaan kte org mlm nih..Ya allah...Aku nmpk tv..Mcm2 nak tau skg nih..Aku order air ape ntah..kopi ais ngn air ape ntah..Yg penting kene dua air..hehe..Mkn nasi puteh ngn daging msm2 mnis,.Semua muka ceria jerk..cerita pengalaman masing2..Tpi aku maser 2 ntah lak,dah pening2 lalat dah..Aku abaikan je lah..Pastu tiba2 opel bgi hp kat aku suh col si dia,aku tolak..dier bgi lagi aku tolak..tiga kali pelawa aku amek..trus col si dia..hehe..Rindu beb,muka je ganas,hati taman,tpi taman pun ganas..haha..Mlm ni lain ckit..tdi ats katil ooo.. dah 7 hari xx tdo ats tilam yg empuk..Hostel liana menjadi tmpt kami tdo dlm 2 mlm nih. satu mlm 10hengget..Murah2,tpi mcm biaser,aku hutang dlu,haha..Dah sumer pergi bersih kan dri mcm 1st time jmpe shower..Pastu kte org lepak kat luar..Borak2.terbongkar nye misteri2 yg ader kat kem tengah..Sambil borak msti ader jajan kan..Mlm pertama tdo ataas tilam setelah sekian lame, baring je trus dengkur.

-.18mEi2010 bersamaan ari Selasa.-

Tdo yg lena di kejut kan oleh kedengaran pintu di buka tutup..Abg asri rupa nya..Aku lepas tu tdo2 ayam je coz pg 2 aku kene setle kan dokumen pjbt ngn abg asri..Kul 8 x silap kintan suh trun bwh kat restoran terapung,sarapan..Aku pun gerak lah dgn kesakitan melecet yg mkin elok..Alhmdllh..Aku ngn yna pegi ke restoran terapung,opel,kintan ngn abg asri sdg menunggu.. Prot dah lapo,sebat ar roti canai,roti telur, pastu teh ais..Tpi pas mkn,rase lapar 2 ader lagi ar.. Tpi di sebab kan urusan kerje,aku lupa kan lapa aku nih balik..Nak g pjbt kne naik bot...Ya allah.. Nak xnak kene ilang kan mabuk sg aku..Seberang lah sg tu..Pastu kejap jerk..Alhmdllh..Pastu pusing2 kat area kuala tahan..Bpak ar panas gler ari 2..Jalan kejap je dah berpeluh..Pastu balik hostel,Masyaallah blik dah mcm padang fasir lah fanas nye..Dok kat foyer..Bosan bosan bosan.. AKtiviti pasni yg terbaek..Makang..Kali ni mkn nasi goreng pattaya,n semesti nya dua air.. Pastu dye org ajak pusing2 taman negara..Kpla aku dah pusing2,rase mual pun ader,tpi aku ikut kan ajer kehendak dye org..Lepak ngn ape name ayam 2..Pandai gler mkn kacang..hehe..Pastu aku balik,coz x bpe sehat..Lepak2 ngn abg asri kt hostel..Pastu dak2 ajak minum..Ini permintaan x boley d tolak..Aku pun pergi lh kt dye org..opel blnje mixed shake..pergh..ujan2 minum shake, nikmat gler..Pastu lari bertempiaran kte org coz abg asri nk balik nseb bek sempat..Bler sampai kat bus stand jer,bas dah sampai..Dpt ar bg ucapan terakhir kt abg asri..Pastu kn,nk tau x?? Opel jmpe kwn baru "Besar punyer"..haha..



-.19mEi201- bersamaan ari rabu.-

Bgn-Kemas Beg-mandi-sarapan roti telur nasi lemak-bas10am-tepat-jerantut-kfc-muntah- Snake plate x hbs-kolej-basuh khemah-tdo-tdo-dominos[zana n boby blnje]-postmoterm-xley tdo,.

SEKIAN

4 comments:

dodot said...

tahniah sebab ko berjaya abiskan.. heheh walaupun berminggu2..

terbaik r.. banyak yg lawak.. hahha sleeping beg ko mmg terbaik. bising. hahha last sekali kawan baik opel pun ko ingat.. hhehee

botol said...

haha...hasil paksaan ramai pihak..hehe

haha..nak bli sleeping beg aku??haha..haha..itu mane ley lupa...hahaha

dodot said...

ceh,, aku bawak r sleeping beg ko tu.. takyah beli.. hahah ko ingt kwan baik opel ke? ko ingt yang "besar punye" tu? hahahha

aku tunggu ko nye entri peribahasa.. penat je abg asri cipta tuk ko.. haha

botol said...

haha..ko bwk ke??rugi ko x gune utk sleeping beg.haha..yup..mane ley lupa...aku igt ckit2 ayat dier..haha

insyaallah..haha